15.000 απολυσεις στο δημοσιο

10:12 6/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Νίκος Β. Τσίτσας
(από το Έθνος)
Στην απόλυση τουλάχιστον 15.000 υπαλλήλων του Δημοσίου τις επόμενες 90 ημέρες αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση «κάτω» από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για άμεση μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο μετά...
το φιάσκο της εφεδρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι απολύσεις τουλάχιστον 15.000 υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το Πάσχα αναμένεται να προέλθουν:
- Κατ'
αρχάς από καταργήσεις ζημιογόνων οργανισμών του Δημοσίου που θα γίνουν με διαδικασίες-εξπρές. Η κατάργηση ενός ΝΠΙΔ ή μίας Ανώνυμης Εταιρείας του Δημοσίου αυτόματα θα οδηγεί στην απόλυση του προσωπικού που απασχολούν, αφού -όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης- δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί η δυνατότητα μετάταξης των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα.
Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση μετά από απαίτηση της τρόικας εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει ή να αναδιαρθρώσει άμεσα 2-3 «μεγάλους» δημόσιους οργανισμούς. Οι σημαντικές καθυστερήσεις εδώ και 2 χρόνια στον τομέα των καταργήσεων οργανισμών έχουν δημιουργήσει «βαρύ κλίμα» μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, γεγονός που επισήμαναν οι εκπρόσωποι των δανειστών στις τελευταίες συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη.

Τεράστιες πιέσεις για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ασκούν οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Ελλάδα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέχρι το Πάσχα θα επιδιωχθεί η εφαρμογή προγράμματος αναδιάρθρωσης στην ΕΡΤ Α.Ε. καθώς και στις δημόσιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΒ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα κ.τ.λ).
Από τους 50.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου που απασχολούνται στον «στενό» δημόσιο τομέα. Η κατάργηση των θέσεων που καλύπτουν οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου οδηγεί σε άμεσες απολύσεις, χωρίς να υπάρχουν συνταγματικά «κολλήματα» όπως ισχύει με τους μόνιμους υπαλλήλους.
Από τις υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν ή θα «παραχωρηθούν» στον ιδιωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα πολεοδομίες, καθαριότητα στους ΟΤΑ κ.τ.λ.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιδιώκει να επιταχύνει τη διαδικασία της αξιολόγησης του προσωπικού στον στενό δημόσιο τομέα με στόχο να μην εφαρμοστούν «οριζόντια» κριτήρια όπως έγινε στην «εφεδρεία».
Η αξιολόγηση των δομών και των υπαλλήλων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η διαμόρφωση των κριτηρίων από τους εμπειρογνώμονες του γαλλικού κράτους, που παρέχουν τεχνική βοήθεια στο υπουργείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το τέλος του 2015 θα επιτευχθεί μέσω των αποχωρήσεων, του ελέγχου των προσλήψεων με την αναλογία «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα οδηγήσει και σε απολύσεις μονίμων υπαλλήλων.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Με αξιολόγηση οι αποχωρήσεις
Την επίσπευση των διαδικασιών
Keywords
Τυχαία Θέματα