ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ…


Σε μάχη μέχρι «τελικήςπτώσης» εξελίσσεται η κόντρα μεταξύ της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ και τουπρώην πρωθυπουργού και παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ για τηνηγεσία του Εργατικού κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο. Η Τζ.Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέραστις 10 το πρωί θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος για νααποφασίσει «τελεσίδικα» πάνω στο θέμα της ηγεσίας, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότηταπως έχει την υποστήριξη της συντριπτικής... πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικήςομάδας.

«Αν, όμως,
κόντρα στιςπροβλέψεις μου ηττηθώ, τότε δεσμεύομαι πως δεν θα θέσω ξανά θέμα ηγεσίας και θαστηρίξω την Εργατική κυβέρνηση με όλες μου τις δυνάμεις. Καλώ και τον κ. Ραντνα αναλάβει ανάλογη δέσμευση» είπε η πρωθυπουργός.
Ο Κέβιν Ραντ για την ώραδεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει. Αν δηλαδή διεκδικήσει την ηγεσία τηςπαράταξης, αν θα παραιτηθεί από βουλευτής ή θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία τηςΠολιτείας του Κουΐνσλαντ.
Πριν αναχωρήσει από τιςΗΠΑ, απ' όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του από υπουργός Εξωτερικών, ο Κ.Ραντπραγματοποίησε νέα σκληρή επίθεση κατά της πρωθυπουργού λέγοντας ότι εκείνοςείναι ο καταλληλότερος να οδηγήσει το Εργατικό κόμμα στις επόμενες εκλογές.
Την ίδια στιγμή κορυφαίοιυπουργοί της κυβέρνησης Γκίλαρντ «σφυροκοπούν» τον κ. Ραντ λέγοντας πως «ηυπομονή έχει και τα όρια της και πως δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή νααποσταθεροποιεί την κυβέρνηση».
Οι πολιτικές εξελίξειςσυγκλονίζουν την Αυστραλία και βεβαίως το κεντρικό θέμα που απασχολεί τηναυστραλιανή ειδησεογραφία είναι η παραίτηση του Κ.Ραντ, την οποία ανακοίνωσεαπό τις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο συμμετοχής τουστη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών στο Μεξικό.
Η παραίτηση του Κ.Ραντήλθε ως απάντηση στην έντονη φημολογία των δύο τελευταίων ημερών ότι ηπρωθυπουργός Γκίλαρντ επρόκειτο να τον απαλλάξει των καθηκόντων του τηνΚυριακή, μόλις θα επέστρεφε από τις ΗΠΑ, ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για τηνηγεσία του κόμματος, την οποία θεωρούσε ότι θα κέρδιζε μετά από κατηγορίες«περί προδοσίας» από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σάιμον Κριν.
Στην επίσημη ανακοίνωσητης παραίτησής του, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι έχει καθήκον ναπαραιτηθεί, εφόσον μόνο με τη στήριξη της πρωθυπουργού και των λοιπών υπουργώνμπορεί να υπηρετεί από την ευαίσθητη θέση του υπουργείου Εξωτερικών, στήριξητην οποία όπως φαίνεται έχουν αποσύρει από το πρόσωπό του, καθώς ερμηνεύει ότιδεν τον θεωρούν πλέον τον κατάλληλο άνθρωπο για τη συγκεκριμένη θέση.
Η τελική του απόφασηαναμένεται να ανακοινωθεί στην πρωθυπουργό το πρωί της προσεχούς Δευτέρας, λίγοπριν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την ηγεσία του κόμματος, στο πλαίσιο τηςκυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας.
Keywords
Τυχαία Θέματα