Τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου σε μετανάστες εξετάζει η Γαλλία



«Tώρα είναι πλέον η ώρα να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους αλλοδαπούς που διαμένουν στη χώρα» αναφέρουν 75 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε κείμενο που υπέγραψαν και δημοσιεύει ο Monde.....

Οι βουλευτές επαναφέρουν ένα θέμα που είχε θέσει και ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: «δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές σε αλλοδαπούς που διαμένουν στη Γαλλία
για πέντε χρόνια».Η επιστολή έρχεται λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Το θέμα βέβαια δεν είναι τόσο απλό, αφού για να υιοθετηθεί μια τέτοια πρόταση από τη Βουλή και τη Γερουσία απαιτεί χρόνο.Όμως οι βουλευτές στην επιστολή τους σημειώνουν ότι τώρα είναι η ώρα να τεθεί το ζήτημα.
Οι ίδιοι οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος απαντούν προκαταβολικά και σε όσους -κυρίως από το χώρο της Δεξιάς και του Εθνικού Μετώπου- θα φέρουν αντιρρήσεις.«Σε όλη την ΕΕ η συμμετοχή αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές δεν ξεπερνά το 6% του εκλογικού σώματος.Σε όσους θα μας πουν ότι δικαίωμα ψήφου και εθνικότητα συνδέονται και ότι ένα τέτοιο μέτρο θα επηρεάσει την εθνική κυριαρχία, απαντάμε ότι οποιαδήποτε συνταγματική αλλαγή αποτελεί έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας.Ο λαός μόνος θα αποφασίσει όπως το έκανε το 1793, δίνοντας δικαίωμα ψήφου στους ξένους που ζούσαν στη χώρα.
Σε όσους; χαρακτηρίσουν την πρόταση αστεία, απαντάμε ότι είναι απαραίτητη. Πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα της αντιπροσώπευσης ιδίως σε φτωχές λαϊκές γειτονίες και προάστια. Στην περιφέρεια του Παρισιού, αν εξαιρέσουμε την αποχή, μόνο το 20% συμμετείχε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Το δικαίωμα ψήφου στους αλλοδαπούς θα ανέβαζε σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής και αντιπροσώπευσης».Τέλος, στην επιστολή τους οι βουλευτές τονίζουν ότι ήδη το δικαίωμα ψήφου αποτελεί κατάκτηση για τους αλλοδαπούς που ζουν νόμιμα σε αρκετές χώρες της ΕΕ.Υπενθυμίζουν, τέλος, τα καλέσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου προς τη Γαλλία για να πράξει το ίδιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα