Η ΕΥΠ επιστρέφει στην εποχή της απαγωγής των Πακιστανών; - Πόλεμος για τον έλεγχο της κρίσιμης Γ' Διεύθυνσης στην Κατεχάκη

iefimerida.gr
Θερμό επεισόδιο μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά δημιουργήθηκε την περασμένη Πέμπτη με αφορμή τις αλλαγές διευθυντών και υποδιευθυντών σε κρίσιμες διευθύνσεις της ΕΥΠ που έχει προγραμματίσει ο νέος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Θόδωρος Δραβίλλας.....

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr,
την Πέμπτη το απόγευμα ο διοικητής της ΕΥΠ ανακοίνωσε την πρόθεση του να τοποθετήσει στην κρίσιμη Γ΄ διεύθυνση (ασχολείται με την αντικατασκοπία, την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και έχει πλήρη πρόσβαση στο σύστημα επισυνδέσεων, δηλ. στις υποκλοπές) συγκεκριμένο αστυνομικό υποδιευθυντή που πρόσκειται πολιτικά στην ΝΔ. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση των συνδικαλιστών της υπηρεσίας που ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς, ενημερώνοντας τα γραφεία του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.
Μολονότι ο σχετικός νόμος που επιτρέπει τις αλλαγές στην ΕΥΠ είναι ασαφής και έχουν υπάρξει και στο παρελθόν αντικαταστάσεις προϊσταμένων πριν την λήξη της θητείας τους, φαίνεται ότι η αντίδραση για τον συγκεκριμένο υποψήφιο συνδέεται με την εμπλοκή της ΕΥΠ στο παρελθόν και επί υπουργίας Βουλγαράκη στην γνωστή υπόθεση της απαγωγής των Πακιστών. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2005 είχε κατηγορηθεί η ΕΥΠ ότι οργάνωσε την απαγωγή δεκατριών Πακιστανών μεταναστών που ζούσαν στην Ελλάδα μετά από αίτημα των βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών τους οποίους υποψιάζονταν ότι συνδέονταν με την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου.

Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης από ελληνικά ΜΜΕ πήρε διεθνείς διαστάσεις προκαλώντας σεισμό στην κυβέρνηση και στην ΕΥΠ. Τότε, μεταξύ των πρακτόρων που υπηρετούσαν στην συγκεκριμένη διεύθυνση και ενεπλάκησαν σε σχετικά δημοσιεύματα στις επιχειρήσεις ήταν και ο συγκεκριμένος αστυνομικός υποδιευθυντής τον οποίο τώρα θέλει να τοποθετήσει στην Γ΄ Διεύθυνση ο νέος διοικητής. Αν και στην δίκη που ακολούθησε αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι πράκτορες της ΕΥΠ η υπόθεση αυτή διχάζει έως σήμερα την υπηρεσία πληροφοριών.
Φαίνεται ότι την Πέμπτη το βράδυ υπήρξε επικοινωνία του γραμματέα του της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη με τον υπουργό Υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια . Λέγεται ότι στις αιτιάσεις του γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός δήλωσε άγνοια και αναμένεται το όλο θέμα να συζητηθεί στο επίπεδο των τριών αρχηγών.
Τέλος φαίνεται ότι η απόφαση της νέας διοίκησης της ΕΥΠ να σπάσει την προηγούμενη παράδοση που ήθελε κρίσιμες διευθύνσεις της Υπηρεσίας να στελεχώνονται από υπαλλήλους της ΕΥΠ δημιουργεί αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις μεταξύ των στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Keywords
Τυχαία Θέματα