Θρίλερ με τα οστά γαλαζοαίματης

Στη δολοφονημένη αδελφή της Κλεοπάτρας υποστηρίζει αρχαιολόγος ότι ανήκουν οστά γυναίκας που βρέθηκαν στην Εφεσο της Τουρκίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Χίλκε Θιρ, τα οστά που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη πολλές δεκαετίες πριν ανήκουν στην πριγκίπισσα Αρσινόη Δ’, η οποία δολοφονήθηκε περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν, ύστερα από εντολή της βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας...

Η αρχαιολογική κοινότητα εκτιμά πάντως ότι τα στοιχεία που συνδέουν
τα οστά με την πριγκίπισσα δεν είναι απολύτως ταυτοποιημένα. Ακόμα και η ίδια η Θιρ, μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, παραδέχτηκε στις σχετικές ανακοινώσεις που έκανε ότι τα οστά έχουν υποστεί τόσες διεργασίες ώστε είναι δύσκολο να εξαχθεί αξιόπιστο αποτέλεσμα DNA. Ωστόσο η μοναδική «έκπτωση» που κάνει στις εκτιμήσεις της είναι ότι τα οστά ανήκουν σε Αιγύπτιο γαλαζοαίματο της κλασικής εποχής.

Η Αρσινόη ήταν η νεότερη και πιθανόν ετεροθαλής αδερφή της Κλεοπάτρας. Και οι δυο τους ήταν κόρες του Πτολεμαίου Η’ του Αυλητή, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν είχαν και την ίδια μητέρα. Παρά το γεγονός ότι συνδέονταν με συγγένεια εξ αίματος, δεν τις ένωσε ποτέ η αδελφική αγάπη. Η κόντρα εξουσίας ανάμεσα στην Κλεοπάτρα και τον αδερφό της Πτολεμαίο Θ’, στην οποία εκείνη ενέπλεξε και τον Ιούλιο Καίσαρα, ώθησε την Αρσινόη να ενταχθεί στον αιγυπτιακό στρατό για να βοηθήσει στην αντίσταση εναντίον των ρωμαϊκών λεγεώνων. Μετά τη δολοφονία του Καίσαρα η Κλεοπάτρα έπεισε τον νέο σύντροφό της Μάρκο Αντόνιο να διατάξει τη δολοφονία της αδερφής της, το 41 π.Χ.

Περίπου 2000 χρόνια αργότερα, το 1904, αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν ανασκαφές στη γεμάτη αρχαία ευρήματα Εφεσο ανακάλυψαν ένα καταστραμμένο κτίσμα, το οποίο ονόμασαν Οκτάγωνο, λόγω του παράξενου σχήματός του. Περαιτέρω έρευνες το 1926 έφεραν στο φως τα οστά μιας γυναίκας, ηλικίας περίπου 20 ετών, μέσα σε ένα θάλαμό του. Η Θιρ, ειδήμων σε θέματα αρχαίας αρχιτεκτονικής, συνέδεσε τον τύπο και τον διάκοσμο του Οκταγώνου με τη χρονολογία και τον τόπο δολοφονίας της Αρσινόης. Μετέπειτα ιατροδικαστικές αναλύσεις υποστηρίζουν πάντως πως η ηλικία της γυναίκας δεν ξεπερνούσε τα 16 έτη.
Keywords
Τυχαία Θέματα