Τανζανία: Σφάζουν τους αλμπίνους για καλή τύχη

Ο Τζοσεφάτ Τόρνερ παλεύει με νύχια και με δόντια για να σταματήσει μια σφαγή. Αυτή των αλμπίνων, των οποίων από τη μια το λευκό δέρμα αποτελεί κακό οιωνό, από την άλλη, έχει την ιδιότητα του φυλαχτού για τους μαύρους της Τανζανίας...

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε πέντε χρόνια 72 αλμπίνοι στην Τανζανία σφαγιάστηκαν, ενώ άλλοι 34 ακρωτηριάστηκαν καθώς τα μέλη τους θεωρούνται από τους μάγους-γιατρούς ότι φέρνουν καλή τύχη.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN
κάποια από τα θύματα ήταν φίλοι του Τόρνερ, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ μιλώντας με κάθε λεπτομέρεια για τις δολοφονίες των συμπολιτών του, με αλμπινισμό ή αλφισμό που προκαλείται από έλλειψη χρωστικής και οφείλεται σε βλάβη των γονιδίων που καθορίζουν τη σύνθεση της μελανίνης
Αυτό που δε μπορεί να ξεχάσει είναι η έντονη οργή που ένιωσε όταν συνάντησε έναν από τους μάγους. «Θυμήθηκα τα αδέλφια μου που δε θα ξαναδώ, ενώ αυτός εξακολουθεί να ζει. Γιατί μας σκοτώνουν; Γιατί μας κυνηγούν;», διερωτάται απεγνωσμένος. Ακόμα και όταν ο μάγος του είπε ότι άνθρωποι με αλμπινισμό είναι «δαίμονες, καταραμένοι» ακριβώς επειδή είναι λευκοί, δεν μπορεί να δώσει εξήγηση στο έγκλημα.
Θυμάται έντονα όταν μια γυναίκα από τον τόπο του που απέκτησε παιδί με αλμπινισμό τον συνάντησε μια ημέρα και προσπαθούσε να του δώσει το παιδί της λέγοντας του: «Πάρτο πίσω, είναι δικό σου, πήγαινε το εκεί που ανήκει».
Παρόλα αυτά δε σταματά να αγωνίζεται, με την ελπίδα ότι το ντοκιμαντέρ «In the Shadow of the Sun», υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Χάρι Φρίλαντ, θα ξυπνήσει τον κόσμο σχετικά με την τραγωδία που βιώνουν οι αλμπίνοι στην Τανζανία.
Ο Τόρνερ, ο οποίος ο οποίος εργάστηκε δίπλα στον Φρίλαντ για έξι χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η ταινία έχει ένα όνειρο: «Οι άνθρωποι με αλμπινισμό να απολαμβάνουν τον σεβασμό και να έχουν ίσα δικαιώματα με τον υπόλοιπο κόσμο».
Keywords
Τυχαία Θέματα