ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΥ...



Η αστοχία ενός μεταλλικού τμήματος στη διακλάδωση αλλαγής της σιδηροτροχιάς, στην οποία βρισκόταν ο συρμός Παρισίων-Λιμόζ που εκτροχιάσθηκε την Παρασκευή, φαίνεται πως ευθύνεται για τη σιδηροδρομική τραγωδία στη Γαλλία, όπως εξήγησε εκπρόσωπος των γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF). «Αυτή η σφήνα, είδος ατσάλινου... άγκιστρου, που συνδέει τις δυο σιδηροτροχιές στις βελόνες της διακλάδωσης, είχε μετακινηθεί και βγήκε από τη βάση της», ανέφερε ο Πιερ Ιζάρ, γενικός διευθυντής υποδομών της εταιρείας, μετά από τις πρώτες γνωματεύσεις
των ειδικών.

Στο πλαίσιο αυτό, η SNCF ανακοίνωσε πως θα γίνει τεχνικός έλεγχος σε 5.000 παρόμοια τμήματα στο σιδηροδρομικό της δίκτυο.
«Η αποσταθεροποίηση αυτού του άγκιστρου στις διακλαδώσεις αποτελεί ακριβώς το αντικείμενο» της δικαστικής και τεχνικής έρευνας που έχει δρομολογηθεί, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των γαλλικών σιδηροδρόμων Γκιγιόμ Πεπί.
Νωρίτερα και ο γάλλος υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κιβιλιέ είχε δηλώσει ότι το δυστύχημα δεν οφείλεται «σε ανθρώπινο λάθος».
«Ευτυχώς ο μηχανοδηγός είχε εξαιρετικά αντανακλαστικά και ενεργοποίησε το συναγερμό αμέσως, αποφεύγοντας έτσι τη σύγκρουση με τρένο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση και το οποίο ήταν υπόθεση δευτερολέπτων να πέσει πάνω στα βαγόνια που εκτροχιάζονταν. Δεν πρόκειται συνεπώς για ανθρώπινο λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έρευνες για τα αίτια
Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε στον τόπο του δυστυχήματος, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν τρεις ξεχωριστές έρευνες, μία από τις αστυνομικές αρχές, μία από το υπουργείο Μεταφορών και μία ακόμα από την εθνική αρχή σιδηροδρόμων, SNCF.
«Έχω πάρει πολλές φορές στη ζωή μου το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας από το Παρίσι στη Λιμόζ. Πρέπει να μάθουμε όλη την αλήθεια», είπε.
Tην ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, προκειμένου να απομακρύνουν τα συντρίμμια της αμαξοστοιχίας. Οι προσπάθειες εστιάζονται σε ένα από τα εκτροχιασμένα βαγόνια ανάμεσα στην αποβάθρα και τις γραμμές, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι κάτω από τα συντρίμμια του θα μπορούσαν να βρίσκονται εγκλωβισμένα και άλλα θύματα.

Οπως εξήγησε ο Νομάρχης της περιοχής Μισέλ Φιζό, ένας δυνατός γερανός αναμένεται να καταφθάσει από τη βόρειο Γαλλία μέσα στη μέρα. Το μηχάνμα αυτό θα αναλάβει να φέρει εις πέρας την ανύψωση του βαγονιού από τη στέγη του σταθμού.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ, το δυστύχημα επανέφερε στο προσκήνιο την πολεμική που έχει ξεσπάσει από πολλών ετών σχετικά με τη γήρανση του τοπικού δικτύου, των δρομολογίων δηλ. που ενώνουν τις πόλεις μεταξύ τους και τα οποία είναι γνωστά ως αμαξοστοιχίες "Intercities", σε αντίθεση με τη σημασία που έχει δοθεί στα τραίνα μεγάλης ταχύτης TGV.
Οι αμαξοστοιχείες "Intercities" έχουν πολύ πιό ελαφριά βαγόνια από αυτά των TGV.
Ο εκπρόσωπος του συλλόγου των ταξιδιωτών σιδηροδρόμου (AVUC) Γουΐλι Κολέν κατήγγειλε παραλείψεις στην ανανέωση του εξοπλισμού των σιδηροδρόμων : «Γνωρίσαμε τα πλοία σκουπιδοτενεκέδες, τώρα έχουμε τα τραίνα σκουπιδοτενεκέδες» είπε, κατηγορώντας τις ευκαριακές συνθέσεις συρμών με διαφορετικού είδους βαγόνια--όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην συγκεκριμένη αμαξοστοιχία 3657, στην οποία είχαν προστεθεί στα βαγόνια του Intercity και βαγόνια τύπου Corail, τα οποία ήταν από αυτά που εκτροχιάσθηκαν.
Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι ο σταθμός Μπρετινί-σιρ- Ορζ με τα χρόνια είχε μετατραπεί σε πολύ σημαντικό κόμβο, όπου διασταυρώνοντο γραμμές "Intercities"και TGV, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως αφετηρία για τα τραίνα RΕR, που εξυπηρετούν την πρωτεύουσα με τα προάστια.
Υπάρχει ήδη μια μελέτη ύψους 200 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του κόμβου που όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Η ειρωνεία για τον πρόεδρο SNCF Γκιγιώμ Πεπί, είναι ότι ο ίδιος το 2011 είχε αναγνωρίσει «ως αρρωστη σιδηροδρομική γραμμή» τη γραμμή αυτή γύρω από τον κόμβο της πόλης Μπερτινί-σιρ-Ορζ.
Επίσης μόλις πριν από 3 μέρες, ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερώ στην εξαγγελία του για τις μελλοντικές επενδύσεις στη Γαλλία, έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου και των τραίνων της «καθημερινότητας».
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα