ΤO ΚΑΛΙΟ ΡΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ - ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ;...

Ένα ημερήσιο διαιτολόγιο με σωστή δοσολογία σε νάτριο (αλάτι), κάλιο, καλής ποιότητα λιπαρά και φυτικές ίνες μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της υπέρτασης...

Η αρτηριακή υπέρταση

Η υπέρταση (ΑΥ) αποτελεί μια σύγχρονη επιδημία στο δυτικό κόσμο. Αφορά περίπου το 25% του ενήλικου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο και ο επιπολασμός της προβλέπεται να αυξηθεί κατά 60%, μέχρι το έτος 2025. Στοιχεία από τη χώρα μας και συγκεκριμένα από τη μελέτη ΑΤΤΙCA, το 38% των ανδρών και το 24% των γυναικών πάσχουν από υπέρταση (ή έχουν υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης).
Την ίδια στιγμή περίπου 2,8 εκατομμύρια Έλληνες ενήλικες έχουν αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη πίεση του αίματος (ΒΡ) είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και για νοσηρότητα και θνησιμότητα, από στεφανιαία νόσο και ισχαιμικό ή αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο ρόλος του καλίου στην υγεία

Το κάλιο βρίσκεται στο σώμα μας, κυρίως μέσα στα κύτταρα, όπου διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο σε βασικές λειτουργίες, μαζί με το νάτριο. Η σωστή ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών στοιχείων είναι πολύ σημαντική. Στο 90-95% των ατόμων με υπέρταση, η αύξηση της πίεσης σχετίζεται κυρίως με τον τρόπο ζωής, το αυξημένο σωματικό βάρος, τη μη ισορροπημένη διατροφή, την καθιστική ζωή, το κάπνισμα και το στρες.
Keywords
Τυχαία Θέματα