Σύσκεψη για την αξιοποίηση εφαρμογών πληροφορικής από τον ΕΟΠΥΥ

Έλλειψη καθολικότητας στην εφαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων, παρόλο που έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ, διαπιστώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας....

Αυτό έχει ως συνέπεια ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να μην γνωρίζει ποιος δικαιούται την κάλυψή του, να αποζημιώνει υλικά εκτός παρατηρητηρίου τιμών σε υψηλές τιμές και να αποζημιώνει προϊόντα που δεν φέρουν Bar code, οπότε δεν μπορεί να ελεγχθεί η δαπάνη και η ασφάλεια για τα προϊόντα αυτά.

Ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ,
υπό τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά και τη συμμετοχή του προέδρου και των αντιπροέδρων του ΕΟΠYΥ, του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης -Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), εκπροσώπων των εταιρειών που έχουν αναλάβει έργα για τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ, εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας και του υφυπουργού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εκπροσώπων των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και του ΕΟΦ.

Η συζήτηση αφορούσε στην αξιοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ των εφαρμογών πληροφορικής που ήδη χρηματοδοτούνται, αναφορικά με τον τρόπο που κλείνονται τα ραντεβού στους συμβεβλημένους ιατρούς του οργανισμού, την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ολοκληρωμένη ηλεκτρονική καταχώρηση των παραπεμπτικών και τον τρόπο ελέγχου των δαπανών στα φαρμακεία, στα διαγνωστικά κέντρα και στις ιδιωτικές κλινικές.

Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, «διαπιστώθηκε ότι έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά για την εφαρμογή πληροφοριακών εργαλείων, τόσο από την ΗΔΙΚΑ όσο και από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και άλλα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ο Οίκος Ναύτου, χωρίς όμως αυτά να συνδέονται μεταξύ τους».

Για τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ότι άμεσα πρέπει τα ασφαλιστικά ταμεία να παραδώσουν στον ΕΟΠΥΥ μητρώο των ασφαλισμένων τους, καθώς και την ασφαλιστική τους ενημερότητα. Μέχρι την παράδοση, την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν στη φόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα διαθέσιμα μητρώα από όλα τα ταμεία.

Επίσης, δρομολογήθηκε η ενοποίηση των μητρώων ιατρών, φαρμακοποιών, προμηθευτών υπηρεσιών υγείας, φαρμάκων, υλικών.
Σήμερα, είπε ο υπουργός, διατηρούν διαφορετικές κωδικοποιήσεις το Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ), το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου και τα νοσοκομεία της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει και υλικά εκτός παρατηρητηρίου σε υψηλές τιμές. Θα υπάρξει ενιαία κωδικοποίηση του ΕΚΕΒΥΛ και της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ).

Επίσης σε δύο μήνες κανένα προϊόν δεν θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ εάν δεν έχει πιστοποιηθεί από το ΕΚΕΒΥΛ και δεν φέρει κωδικό σήμανσης.
Τον Νοέμβριο θα είναι σε ενιαία πλατφόρμα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων (e syntagografisi & e diagnosis). Αυτό πρακτικά σημαίνει λιγότερη ταλαιπωρία των γιατρών και των ασφαλισ
Keywords
Τυχαία Θέματα