Συνεχίζονται και σήμερα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία

Στην ιστορική πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, σύμβολο της «Πορτοκαλί Επανάστασης», χτυπά ο παλμός της αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με τον παγκόσμιο πρωταθλητή του μποξ και ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο, τον αδερφό του, Βλαντιμίρ, επίσης μποξέρ, και τρεις πρώην προέδρους της Ουκρανίας να δίνουν δυναμικά το παρών.....

Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Γκίντο Βέστερβελε, επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο εκφράζει την αλληλεγγύη του στους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές.
Κι ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων, αρχίζει σήμερα στην ουκρανική πρωτεύουσα η διήμερη προγραμματισμένη υπουργική σύνοδος του ΟΑΣΕ.

Από την ιστορική πλατεία του Κιέβου, ο απερχόμενος επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, δήλωσε ότι οι Ουκρανοί «πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το μέλλον τους». Ο Βεστερβέλε, ο οποίος μετέβη στη χώρα για να μετάσχει στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ, συναντήθηκε με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων οι δύο αδελφοί Κλίτσκο, παγκόσμιοι πρωταθλητές στο μποξ, οι οποίοι προπονούνται στην Γερμανία.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Μικόλα Αζάροφ είχε προειδοποιήσει ξανά την αντιπολίτευση κατά της συνέχισης των κινητοποιήσεών. Ωστόσο, τρεις πρώην πρόεδροι της χώρας, οι οποίοι ανέβηκαν διαδοχικά στην εξουσία της Ουκρανίας μετά την ανεξαρτησία της το 1991 -ο Λέονιντ Κραβτσούκ, ο Λέονιντ Κούτσμα και ο Βίκτορ Γιουστσένκο- εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις σε κοινή ανοιχτή τους επιστολή.

Στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στο Κίεβο, θα μετάσχουν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Γερμανός ομόλογός του Γκίντο Βεστερβέλε και περίπου 30 αντιπροσωπείες.

Στο μεταξύ, ουκρανική εισαγγελία ζήτησε από το Πολυτεχνείο του Κιέβου τα στοιχεία όσων φοιτητών και καθηγητών απουσίαζαν από τα αμφιθέατρα τις τελευταίες ημέρες. Όπως αναφέρουν τα ουκρανικά ΜΜΕ, η εισαγγελία ζήτησε στοιχεία από τη διοίκηση του Πολυτεχνείου για φοιτητές και διδακτικό προσωπικό που απουσίαζε από τις 29 Νοεμβρίου .
Keywords
Τυχαία Θέματα