ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ EUROGROUP…

Ρεπορτάζ : Χάρης Σαββίδης
(από την Ημερησία)
Θετικό βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη χαρακτήρισαν την απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. «Ο πρόεδρος χαιρέτισε τη συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που θα τη βοηθήσει να μειώσει το χρέος της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου...
Για
μια «μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» και ένα «άνευ προηγουμένου» σχέδιο διαγραφής χρέους από ιδιώτες έκανε λόγο χθες τα ξημερώματα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αναλυτές και επενδυτές δεν συμμερίστηκαν, όμως, τον ενθουσιασμό του, εστιάζοντας κατά βάση στην Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους που κατέθεσε η τρόικα.
Σενάριο
Το βασικό σενάριο της έκθεσης προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ 4,3% το 2012, σταθεροποίηση το 2013, αύξηση 2,3% το 2014 και στη συνέχεια ανάπτυξη άνω του 2,5% μέχρι το 2020. «Με κάποιο μαγικό τρόπο η Ευρωζώνη ελπίζει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη του χρόνου», σχολιάζει ο αρθρογράφος του Reuters, Φέλιξ Σάλμον, σε ανάλυση με τίτλο «Το απίθανο ελληνικό σχέδιο». Οι υποθέσεις είναι μάλλον αισιόδοξες και στο εναλλακτικό σενάριο, που προβλέπει για το ΑΕΠ συρρίκνωση 4,8% φέτος και 1% το 2013, ανάπτυξη 1,3% το 2014, 1,9% το 2015 και 2% ή περισσότερο στη συνέχεια. Ακόμα και υπό αυτές τις υποθέσεις, οι αναλυτές της τρόικας υπογραμμίζουν ότι «για την περίοδο 2015-20 οι ανάγκες επίσημης χρηματοδότησης ίσως αποδειχθούν 50 δισ. ευρώ υψηλότερες, αν και αυτό το μέγεθος θα μπορούσε να είναι ελαφρώς χαμηλότερο, εφόσον η Ελλάδα ανακτήσει έστω και περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές προς τα τέλη της δεκαετίας».
Η ίδια η έκθεση χαρακτηρίζει «αβέβαιες» τις προοπτικές επιστροφής της Ελλάδας στην αγορά κατά τα χρόνια που θα ακολουθήσουν την ολοκλήρωση του νέου προγράμματος. Σε αυτό συμβάλλει η διάρθρωση που θα έχει πλέον το ελληνικό δημόσιο χρέος, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου θα αφορά δάνεια από την τρόικα, κάνοντας τους ιδιώτες δανειστές να αμφιβάλλουν αν θα ανακτήσουν έστω και μικρό μέρος του κεφαλαίου τους σε περίπτωση χρεοκοπίας (η τρόικα πάντα θα προηγείται στην αποπληρωμή). Το σημαντικότερο, όμως, εμπόδιο είναι «μια θεμελιώδης αντίφαση ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος για μείωση του χρέους και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», καθώς η τελευταία προϋποθέτει εσωτερική υποτίμηση και άρα συρρίκνωση του ΑΕΠ, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό του χρέους.
«Το φάρμακο που δίνεται στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα χρέους στο προσεχές μέλλον, τα οποία ίσως ποτέ να μην αντιμετωπιστούν», προειδοποιεί ο αναλυτής των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ. Η στήλη Lex της εφημερίδας υποστηρίζει ότι «χρειάζεται ένα θαύμα, ώστε η Αθήνα να επιτύχει τους σχεδόν απίθανους στόχους». Ως ενδεικτικό παράδειγμα της λανθασμένης λογικής του προγράμματος αναφέρεται η εκτίμηση του ΔΝΤ, ότι παρά τη μείωση του κόστους εργασίας 2,5% το 2011 στην Ελλάδα, τελικά η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων υποχώρησε εξαιτίας της ανατί
Keywords
Τυχαία Θέματα