"ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ" Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ!

Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
(από το Έθνος)
Νέα αφετηρία και στο πολιτικό, εσωτερικό σκηνικό δημιουργεί η συμφωνία με τους δανειστές μας για το νέο πρόγραμμα και το «κούρεμα» του χρέους. Και αυτό γιατί μπορεί να τέλειωσε ένας «μαραθώνιος», αλλά ο νέος ξεκίνησε το επόμενο λεπτό της συμφωνίας για την ελληνική κυβέρνηση. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, διά των διαπραγματεύσεων των οποίων ανέλαβαν για 13 ώρες οι κ. Παπαδήμος και Βενιζέλος...
αποδίδει ήδη την αισιοδοξία για τη συνέχεια, την πιστή εφαρμογή του πλέον σκληρού προγράμματος για τους Ελληνες πολίτες, αλλά με τη βεβαιότητα ότι αν δεν υπάρξουν αποκλίσεις, θα απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Το σίγουρο είναι κατ' αρχάς ότι ακολουθεί για την κυβέρνηση και συνολικά για το πολιτικό σκηνικό ένα ασφυκτικό και ανελαστικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο πρέπει να μην εμφανίσει αδικαιολόγητα «κενά» για να λειτουργήσει ως ασφαλές όχημα για την υλοποίηση του σχεδιασμού.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό «επιμένει», κατά τους γνωρίζοντες, ότι το ενδεχόμενο εκλογών τον Απρίλη απομακρύνεται οριστικά - εκτός άλλων εξελίξεων πάντα.
Οπως ακούστηκε και κατά τη συνεδρίαση χθες του Υπουργικού Συμβουλίου, η διαδικασία του PSI, εάν και εφόσον πάνε όλα καλά, δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί στις 11 Απρίλη, μαζί με άλλες σημαντικές δράσεις, απολύτως συνδεδεμένες με τη ροή της νέας συμφωνίας.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απώτατη ημερομηνία εκλογών η 29η Απριλίου - πολύ περισσότερο η 8η Απριλίου, που ζητούσε η ΝΔ μέχρι πρότινος.
Το ασφυκτικό δε χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση απανωτών μέτρων μετά την ψήφιση άλλων τόσων μέτρων έχει ορίζοντα μέχρι και τον Ιούνιο, όπου η τρόικα θα παρουσιάσει τη νέα της έκθεση και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποφάσεις για επιπλέον 13 δισ. ευρώ (τα επτά με άμεση εφαρμογή) μέχρι το 2015.
Είναι πασιφανές ότι το τοπίο, έτσι όπως περιγράφεται, δεν αρμόζει εκ των πραγμάτων σε προεκλογικές περιόδους! Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η εκτόνωση του πολιτικού κλίματος διά των εκλογών χαρακτηρίζεται από πολλούς αναγκαία διαδικασία.
Ο πρωθυπουργός
Κι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι της άποψης ότι όποιος «στοιχηματίζει» για τη μία ή την άλλη εβδομάδα, θα πέσει το πιθανότερο έξω ως προς την ημερομηνία των εκλογών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εν τω μεταξύ είναι πολύ προσεκτικός στις αναφορές του.
Αυτό έκανε και το πρωί -τα ξημερώματα- στις Βρυξέλλες, όταν τον ρώτησαν δημοσιογράφοι: «Οι σημερινές αποφάσεις είναι σαφώς εντός του χρονοδιαγράμματος για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης έως τα μέσα του Μάρτη - όταν επικυρωθεί η δανειακή σύμβαση από τη Βουλή, η οποία προφανώς θα πρέπει να λειτουργεί γι' αυτόν τον σκοπό, ύστερα απ' αυτό θα έρθει η στιγμή για την απόφαση που αφορά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.
Αν και ο πρωθυπουργός αποφεύγει να πάρει σαφή θέση -άλλωστε τα δύο κόμματα είναι αυτά που αποφασίζουν σχετικά με τη συμφωνία για την παράταση ή μη της θητείας της
Keywords
Τυχαία Θέματα