ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ

Δέσμια της ύφεσης τουλάχιστον έως τα τέλη του 2015 αναμένεται να παραμείνει η ελληνική οικονομία, γεγονός που επιβεβαιώνει περίτρανα το τεράστιο πλήγμα που επέφερε στη χώρα η επιβολή των capital controls.Η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να... σηκώσει κεφάλι πριν το 2016 και αυτό δεν αφορά...

διατύπωση αρνητικού σεναρίου κάποιου... απαισιόδοξου αναλυτή, αλλά διαβεβαίωση από επίσημα χείλη και μάλιστα εκείνα του νέου, υπηρεσιακού, υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη.
«Η οικονομία έχει εισέλθει
σε μια υφεσιακή φάση η οποία ελπίζουμε να είναι βραχυχρόνια και, κατά συνέπεια, να αρθούν το γρηγορότερο δυνατό τα capital controls, ώστε μέσα στο 2016 να πάρει μπρος η οικονομία και οι ρυθμοί να επιταχυνθούν», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας πως η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη δεν πρόκειται να σημειωθεί εντός του τρέχοντος έτους.
Το οξύμωρο της υπόθεσης αφορά στο εξής: Την ίδια ακριβώς ημέρα (την περασμένη Παρασκευή 28/8), λίγες ώρες πριν τις δηλώσεις του Γ. Χουλιαράκη, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι για το δεύτερο τρίμηνο του 2015 (Απρίλιος - Ιούνιος), η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 1,7% του ΑΕΠ!
Πρόκειται σαφώς για την τελευταία - αναπτυξιακή - αχτίδα φωτός της Ελλάδας για το τρέχον έτος, αφού ταυτόχρονα με την παρέλευση του δευτέρου τριμήνου, στα τέλη Ιουνίου, η Ελλάδα εισήλθε σε αχαρτογράφητα - για τότε - νερά, με την επιβολή των capital controls.
Για τους καλά γνωρίζοντες, η ανάπτυξη του 1,7% που κατέγραψε έως τα τέλη Ιουνίου η ελληνική οικονομία, έδωσε τη θέση της σε έναν άκρως υφεσιακό Ιούλιο, αφού τα capital controls άλλαξαν άρδην - και προς το χειρότερο - το κλίμα.
Μέσα σε αυτό το υφεσιακό περιβάλλον, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης αναμένεται να επιδοθεί, αν και υπηρεσιακός, σε αγώνα δρόμου, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για τον επόμενο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα πρέπει να δώσει τη μάχη για τη σταθεροποίηση, αρχικά, και την επιστροφή στην ανάπτυξη στη συνέχεια της ελληνικής οικονομίας.
Στο υπουργείο Οικονομικών, από σήμερα και για τις επόμενες 20 μέρες, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς η ελληνική οικονομία θα πρέπει να προετοιμαστεί το καλύτερο δυνατόν για την πρώτη αξιολόγησή της από τους δανειστές.
Η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.
Μέχρι τότε ο Γ. Χουλιαράκης θα πρέπει να θέσει τις βάσεις για τη δρομολόγηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και να ανοίξει τον δρόμο για τη συνεχή χαλάρωση των capital controls, με στόχο ο διάδοχός του να ανακοινώσει και την πλήρη άρσή τους...
Ακόμη κι αν η Ελλάδα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση για το επόμενο 20ήμερο, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσει η μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το άλλο μεγάλο αγκάθι της ελληνικής οικονομίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα