Σε νέο αδιέξοδο ο Υπουργού Υγείας με τους γιατρούς

Έληξε άδοξα το απόγευμα της Δευτέρας 16 Δεκεμβρίου ακόμη μια συνάντηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη....

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της ομοσπονδίας των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, που συμμετείχαν στη συνάντηση,παρά τη συναινετική θέση του πρωθυπουργού νωρίτερα το πρωί, ο υπουργός Υγείας παρουσιάσθηκε αμετακίνητος
στις θέσεις του.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί ζήτησαν να ανασταλεί κάθε διαδικασία διαθεσιμότητας για ένα μήνα, χρονικό διάστημα κατά το οποίο και οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί διάλογος με στόχο την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για τη μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Παράλληλα, οι γιατροί ζήτησαν τροποποιήσεις στους όρους που αφορούν στην πλήρη και αποκλειστική απασχόλησή τους στο ΕΣΥ (στην Πρωτοβάθμια φροντίδα, όχι στα νοσοκομεία). Αναλυτικά, ζητούν είτε να μην ισχύσει, είτε -σε περίπτωση που ισχύσει για κάποιες ειδικότητες, όπως οι χειρούργοι, τότε εκείνοι να έχουν λειτουργική διασύνδεση με τα νοσοκομεία (Δευτεροβάθμια Περίθαλψη) και να μπορούν να χειρουργούν.

Αμετακίνητος στάθηκε ο κ. Γεωργιάδης, αφού απέρριψε και τις δύο προτάσεις του ΕΟΠΥΥ.
Εξάλλου, συνάντηση με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τον υπουργό Υγείας είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο Μέγαρο Μαξίμου, νωρίτερα τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου. Μετά την ολοκλήρωσή της, οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του ΕΟΠΥΥ, δήλωσαν σε πρώτη φάση ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αντελήφθη το μέγεθος των προβλημάτων, ενώ ζήτησαν η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας «να μην είναι μια μεταρρύθμιση των αριθμών».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε να συναντηθεί ακόμη και σήμερα με τους απεργούς γιατρούς, αλλά κατέστησε σαφές ότι σε κάθε περίπτωση η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει και δεν πρόκειται να σταματήσει εξαιτίας της απεργίας…
«Τις μεταρρυθμίσεις τις γνωρίζετε και δεν αλλάζουν» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «δεν θα γίνουν απολύσεις. Το μείζον είναι να έρθουν οι γιατροί και να ξεκινήσουμε την κουβέντα».

Σήμερα το πρωί οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Αττικής θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, ενώ θα συνεδριάσει και η εκτελεστική γραμματεία της Ομοσπονδίας, για να ορίσει την περαιτέρω στάση της.

Υπενθυμίζεται πως οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν έως τώρα προκηρύξει κινητοποιήσεις μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα