«Σαουδάραβες θύματα Ελλήνων απατεώνων»

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, προειδοποιώντας Σαουδάραβες πολίτες να μην εξαπατώνται από αγγελίες, τηλέφωνα κλπ. που δημοσιεύονται κατά καιρούς και «τάζουν» εντυπωσιακά χαμηλές προσφορές αυτοκινήτων από την Ελλάδα...

Αφορμή για την εν λόγω ανακοίνωση στάθηκαν ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες Σαουδάραβες
επίδοξοι αγοραστές αποπειράθηκαν να αγοράσουν αυτοκίνητα από «Έλληνες πωλητές», ωστόσο τελικά έλαβαν μόνο αέρα...
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στη «Saudi Gazette» αναφέρονται δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Ο Αχμάντ Αλ Χάρμπι μπήκε σε ιστοσελίδα πώλησης αυτοκινήτων για να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο όχημα και όντως βρήκε μια αγγελία για τζιπ του 2009 με τιμή 90.000 σαουδικά ριάντ, το οποίο στη Σαουδική Αραβία πωλείται σχεδόν στη διπλάσια τιμή.
Αφού κάλεσε το τηλέφωνο που αναγραφόταν στη διαφήμιση, διαπίστωσε ότι ο πωλητής βρισκόταν στην Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος έπεισε τον Αλ Χάρμπι να αγοράσει το όχημα και του έδωσε τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού για να κάνει την κατάθεση των χρημάτων. Ωστόσο, ο αγοραστής ήταν καχύποπτος και ζήτησε κάποιου τύπου απόδειξη. Ο πωλητής του έστειλε μια ψεύτικη διεύθυνση και τον τηλεφωνικό αριθμό μιας ναυτιλιακής εταιρείας. Όταν ο Αλ Χάρμπι κάλεσε το εν λόγω νούμερο, μια γυναίκα επιβεβαίωσε ότι το αυτοκίνητο βρισκόταν στην προκυμαία και θα αποστέλλονταν στη Σαουδική Αραβία μόλις καταθέτονταν τα χρήματα.
Στο σημείο αυτό ο επίδοξος αγοραστής έκανε το λάθος να αποφασίσει να καταθέσει προκαταβολή ύψους 10.000 δολαρίων. Ενθαρρυμένος ο πωλητής, του πρότεινε στη συνέχεια άλλα δύο πολυτελή αυτοκίνητα. Ο Αλ Χάρμπι πλήρωσε το σύνολο του αντιτίμου για το πρώτο όχημα και προκαταβολές για τα άλλα δύο. Τότε ο πωλητής σταμάτησε να απαντά στα e-mails και στις τηλεφωνικές κλήσεις του Αλ Χάρμπι, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι σίγουρα κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά. Έτσι αποφάσισε να φτιάξει έναν ψεύτικο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να επικοινωνήσει με τον ίδιο πωλητή παριστάνοντας ότι είναι κάτοικος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που ενδιαφέρεται για πολυτελή αυτοκίνητα.
Σοκαρισμένος άνοιξε το απαντητικό e-mail του πωλητή που διαπραγματευόταν την τιμή του οχήματος. «Εκείνη τη στιγμή εξαγριώθηκα και ήθελα να πάω στην Ελλάδα και να βρω τον υποτιθέμενο πωλητή. Αλλά μετά αποφάσισα να επικοινωνήσω με την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα και πήγα στα γραφεία της Ιντερπόλ στο Ριάντ και υπέβαλα καταγγελία. Παρέδωσα όλα τα έγγραφα που πιστοποιούσαν ότι εξαπατήθηκα» δηλώνει στη «Saudi Gazette».
Παρόμοια εμπειρία είχε άλλος ένας Σαουδάραβας πολίτης, ο Χασάν Αλ Μασούντ. Πλήρωσε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για ένα αυτοκίνητο που ο πωλητής τον διαβεβαίωσε ότι θα παραδιδόταν στο Νταμάμ μέσα σε τρεις εβδομάδες. Όταν έπειτα από τρεις εβδομάδες πήγε στο λιμάνι για να παραλάβει το όχημα, ανακάλυψε ότι αυτό δεν έφτασε ποτέ. Αμέσως επικοινώνησε με τον πωλητή, ο οποίος του είπε ότι... το πλοίο πήρε φωτιά και το αυτοκίνητο κάηκε ολοσχερώς. Επιπλέον του ζήτησε να πληρώσει άλλα 2.000 δολάρια για την ασφάλεια του αυτοκινήτου, ώστε να του επιστραφεί το σύνολο του αντιτίμου που είχε καταβάλει μέχρι στιγμής. Το περίεργο είναι ότι ο Αλ Μασούντ το έκανε, μετέφερε τα χρήματα, για να καταλάβει στη συνέχεια ότι είχε εξαπατηθεί εκ νέου. Ταξίδεψε στην Αθήνα για να βρει τον απατεώνα και υπέβαλε μήνυση στην αστυνομία, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να βρει καμία εταιρεία με τα στοιχεία που παρέδωσε ο Σαουδάραβας πολίτης. Τότε, αναφέρει το δημοσίευμα, αποφάσισε να απευθυνθεί στην πρεσβεία της χώρας του στην Αθήνα.
Με πληροφορίες από το enet.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα