Σαφάρι της κυβέρνησης για λουκέτο στις «άχρηστες» υπηρεσίες

Με πυρετώδη ρυθμό συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να βρεθούν τα 11,7 δισ. ευρώ που χρειάζεται να περικοπούν σύμφωνα και με τις επιταγές της Τρόικα.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση εξετάζει κωδικό προς κωδικό όλες τις δαπάνες με τα εμπλεκόμενα υπουργεία. «Κόκκινη γραμμή» αποτελεί το να μην θιγούν όσοι βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας....
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση εξετάζει σε μεγάλο βαθμό να περικόψει και να σταματήσει την λειτουργία πολλών υπηρεσιών οι οποίες στοιχίζουν στο κράτος και είναι δυσλειτουργικές.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνη Σαμαράς, ζήτησε μέσω επιστολής του να υπάρξουν δραστικές αλλαγές στο Κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση. Ο πρωθυπουργός στοχεύει στο να περιοριστεί δραστικά η γραφειοκρατεία και οι άσκοπες χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες και ζήτησε επίσης από τους υπουργούς του να εγγυηθούν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.
«Μια από τις βασικές τομές που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνησή μας είναι η μεταρρύθμιση του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Κύρια επιδίωξή μας είναι η δημιουργία μιας αποτελεσματικής και λειτουργικής διοίκησης, απαλλαγμένης από τις χρόνιες παθογένειές της, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου και θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Μιας Διοίκησης αντάξιας ενός κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνει ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας πως « τις επόμενες ημέρες ξεκινά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα και με την πολύτιμη συνδρομή του δικού μας ανθρώπινου δυναμικού, η αξιολόγηση των δομών των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους, με στόχο την αναδιάρθρωσή τους».
«Έτσι, θα εντοπίσουμε και θα εξουδετερώσουμε τις αδυναμίες και τις δυσλειτουργίες της Διοίκησης. Αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα είναι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών μέσω της συγχώνευσης ή κατάργησης ανενεργών μονάδων και υπηρεσιών, με στόχο τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των υπουργείων και την περιστολή περιττών δαπανών», τονίζει ο πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών είχε διαδοχικές συσκέψεις με το σύνολο των εμπλεκομένων υπουργών, να οριστικοποιηθούν οι πηγές, από τις οποίες θα περικοπούν δαπάνες 11,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013- 2014.
Τα μέτρα που θα επιλεγούν, μαζί με τις παρεμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για τον εφετινό προϋπολογισμό που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο, θα τεθούν την προσεχή Τετάρτη υπόψη των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το βάρος για τις περικοπές των δαπανών θα δοθεί στα υπουργεία Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παράγοντες της κυβέρνησης αναφέρουν ότι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η περιστολή δαπανών θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ για το υπουργείο Εργασίας και θα ανέλθει στα 2,1 δισ. ευρώ για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ζητήσει να καταργηθεί η συντριπτική πλειονότητα των κοιν
Keywords
Τυχαία Θέματα