Ποιοι οργανισμοί δεν έστειλαν προϋπολογισμό στο ΥΠΟΙΚ- Επτά εκτός στόχων για το εννεάμηνο

Τους οργανισμούς που δεν έστειλαν τα οικονομικά στοιχεία τους, αλλά και εκείνους που έχουν ξεφύγει από το στόχο για το εννεάμηνο έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για οργανισμούς με προϋπολογισμό πάνω από 20 εκατ. ευρώ, από τους οποίους οι επτά εμφανίζουν αποκλίσεις....

Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι οι δύο οργανισμοί, από τους συνολικά 27 μεγάλους κρατικούς φορείς, που δεν έστειλαν τα οικονομικά στοιχεία σχετικά με την λειτουργία τους στο υπουργείο Οικονομικών.
Το ίδιο συνέβη και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά λόγω κατάληψης.

Από τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για το εννεάμηνο του 2013, πέρα από τους δύο φορείς που δεν έστειλαν στοιχεία, τα Πανεπιστήμια και τους ειδικούς λογαριασμούς τους που τελούν υπό κατάληψη και τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης, που καταργήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, επτά φορείς παρουσιάζουν απόκλιση από τους στόχους.

Μάλιστα οι τέσσερις από αυτούς εμφανίζουν αυτή την εικόνα για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Ενας από αυτούς, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, παρουσιάζει απόκλιση, αλλά βελτίωσε το αποτέλεσμά του στο εννεάμηνο, σε σύγκριση με εκείνο του πρώτου εξαμήνου.
Τα νομικά πρόσωπα που παρουσιάζουν για τρίτο τρίμηνο απόκλιση από τους στόχους είναι το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, ο Ειδικός Λογαριασμός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ειδικότερα:
- Η απόκλιση που παρουσιάζεται στο Πράσινο Ταμείο οφείλεται στο γεγονός ότι τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα το εννεάμηνο σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί, λόγω της νέας ρύθμισης για τη νομιμοποίηση-τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων, η οποία προβλέπει περισσότερες δόσεις και μειωμένα ποσά προστίμων.
- Οι αποκλίσεις που εμφανίζονται στον Ειδικό Λογαριασμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οφείλονται στον ετεροχρονισμό των εισροών και εκροών των εκτελούμενων έργων, σε σχέση με τους τριμηνιαίους στόχους που είχαν τεθεί.

Όσον αφορά στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) η απόκλιση που παρουσιάζεται οφείλεται στην είσπραξη μειωμένων εισφορών από συντάξεις, λόγω μείωσής τους στο έτος 2013, αλλά και στην μείωση των επιτοκίων καταθέσεων.

Στους λοιπούς φορείς η κύρια αιτία απόκλισης είναι τα μειωμένα, σε σχέση με το στόχο, έσοδα. Αυτό οφείλεται, κυρίως στη μη λήψη των επιχορηγήσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό καθώς και στην υστέρηση των ίδιων εσόδων τους.

Σε κάθε περίπτωση, για τα νομικά πρόσωπα που παρουσιάζουν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο αποκλίσεις από τους τριμηνιαίους στόχους, θα πρέπει τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα να μεριμνήσουν για τις αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις μείωσης των αποκλίσεων προκειμένου να εναρμονιστούν με την ευρύτερη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα εφαρμοσθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 1 παρ. 5 της από 18-11-2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ενσωματώθηκε στο Ν. 4111/2013, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Από τους 16 φορείς που βρίσκονταν εντός του στόχου το α' εξάμηνο, οι 12 συνεχίζουν να βρίσκονται εντός του στόχου και το εννεάμηνο, τρεις φορείς δεν έχουν αποστείλει στοιχεία λόγω καταλήψεων, ενώ ένας φορέας (ΟΚΑΝΑ) παρουσίασε αρνητική απόκλιση σε σχέση με αυτή του α΄ εξαμήνου.
Keywords
Τυχαία Θέματα