ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΕΩΝ...



Την ανάγκη επιστροφής στην ομαλότητα των σχέσεων Τουρκίας -Ισραήλ τόνισε σε δηλώσεις του αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αν και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι η Ουάσινγκτον αυτή που θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα...

"Θέλουμε αυτή η σχέση, που είναι σημαντική για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και μάλιστα κρίσιμη για την ίδια την ειρηνευτική διαδικασία, να επιστρέψει στην ομαλότητα", δήλωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου αφού έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, πρώτο σταθμό μιας 10ήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη
και την Ασία.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι η Ουάσινγκτον αυτή που θα ορίσει χρονοδιάγραμμα για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, όμως υπογράμμισε τη σημασία της αποκατάστασης μιας πλήρους σχέσης μεταξύ αυτών των δύο χωρών μετά τη συγγνώμη του εβραϊκού κράτους προς την Άγκυρα για το θάνατο εννέα Τούρκων το 2010 σε επίθεση εναντίον πλοίου με προορισμό τη Γάζα.
"Θέλουμε αυτή η σχέση, που είναι σημαντική για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και μάλιστα κρίσιμη για την ίδια την ειρηνευτική διαδικασία, να επιστρέψει στην ομαλότητα", δήλωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου αφού έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, πρώτο σταθμό μιας 10ήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Ασία.
Όπως εξήγησε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο "κλειδί" και να προσφέρει μια "σημαντική συμβολή" στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
Αναφερόμενος στην υπόθεση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ο Τζον Κέρι δήλωσε πως οι μεγάλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τις συνομιλίες με την Τεχεράνη υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.
Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Κέρι θα είναι η Ραμάλα, στην οποία πρόκειται να μεταβεί αργότερα σήμερα, για να συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Τη Δευτέρα θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους στο Ισραήλ.
Keywords
Τυχαία Θέματα