Παραβίαση του εναέριου χώρου καταγγέλλει ο ιρακινός πρωθυπουργός

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Aλ-Μαλίκι προειδοποίησε τις γειτονικές χώρες να σταματήσουν τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου του Ιράκ και υπογράμμισε ότι η Βαγδάτη δεν θα παραμείνει σιωπηλή μπροστά σε αυτές τις παραβιάσεις....

Σημειώνοντας ότι κάθε μέρα μαχητικά αεροσκάφη γειτονικών χωρών παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του Ιράκ, ο κ. Αλ-Μαλίκι πρόσθεσε: «Η εθνική κυριαρχία του Ιράκ παραβιάζεται με ή χωρίς σκοπιμότητα» και πρόσθεσε: «Εμείς δεν το εγκρίνουμε αυτό και δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί».
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε ποιές χώρες ακριβώς εννοούσε, αλλά πολύ
πιθανό να κάνει αναφορά στην Τουρκία επειδή ο τουρκικός στρατός πραγματοποιεί τακτικά διασυνοριακές εναέριες και επίγειες δραστηριότητες κατά των βάσεων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος στο βόρειο Ιράκ (PKK).

Μετά τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ των κεντρικών κυβερνήσεων της Τουρκίας και του Ιράκ για το πετρέλαιο της πρώην ημι-αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, η ιρακινή κίνηση φτάνει στα όρια. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Κούρδοι του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι έχουν αρχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Τουρκία.
Η συμφωνία αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης συμφωνίας της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG), που διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε με την Τουρκία τον Μάιο, χωρίς να περάσει από τη Βαγδάτη. Η συμφωνία προβλέπει την εξαγωγή στην κουρδική περιοχή όχι μόνο του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου μέσω των αγωγών.

Η Βαγδάτη προειδοποίησε την Άγκυρα την Κυριακή ότι οι απευθείας συμφωνίες από την Περιφερειακή Κουρδική διοίκηση για προμήθεια πετρελαίου θα δημιουργήσει προβλήματα στις Τουρκοιρακινές εμπορικές σχέσεις. «Η εξαγωγή πετρελαίου από την περιοχή του Κουρδιστάν είναι παράνομη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Αλ-Νταμπαχ.
Keywords
Τυχαία Θέματα