ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ…

Στον καθιστικό τρόπο ζωής που επέφεραν η βιομηχανοποίηση και αστικοποίηση του προηγούμενου αιώνα επιρρίπτει την αύξηση της παχυσαρκίας νέα επιστημονική έρευνα που δημοσίευσε το Περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης...
(American Heart Association Journal) αποφαινόμενη ότι «δεν ωφελεί την απώλεια βάρους η συνεχής μείωση της πρόσληψης θερμίδων» αλλά αντιθέτως ότι η πρόληψη της παχυσαρκίας προϋποθέτει την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.
Στηριζόμενοι στη
θεωρία του ενεργειακού ισοζυγίου την οποία και πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο που εκπόνησαν την εν λόγω έρευνα υποστηρίζουν ότι η πρόληψη της παχυσαρκίας απαιτεί πρωτίστως ισορροπία μεταξύ της πρόσληψης και καύσης θερμίδων. Σύμφωνα με τη θεωρία του ενεργειακού ισοζυγίου, ο οργανισμός επιτυγχάνει ενεργειακή ισορροπία εξισορροπώντας τρία βασικά στοιχεία: την πρόσληψη, την καύση, και την αποθήκευση θερμίδων. Όταν η πρόσληψη θερμίδων είναι μεγαλύτερη των καύσεων, υπογραμμίζουν, το ενεργειακό ισοζύγιο γίνεται θετικό οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Ωστόσο, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μείωση της πρόσληψης θερμίδων δεν αποτελεί μακροπρόθεσμα αποτελεσματική λύση για την απώλεια βάρους. Ο λόγος, επισημαίνεται, είναι ότι το ενεργειακό ισοζύγιο «μεροληπτεί» υπέρ της διατήρησης βάρους, με άλλα λόγια λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίζει την απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με την έρευνα, είναι αντιθέτως ευκολότερο αλλά και πιο αποτελεσματικό να συνδυαστεί η υψηλή πρόσληψη θερμίδων με υψηλές καύσεις (μέσω της άσκησης), παρά να μειωθεί η πρόσληψη θερμίδων για να εναρμονιστεί με χαμηλές καύσεις.
Τι συνεπάγεται αυτό για τον σύγχρονο άνθρωπο; Πρωτίστως, την ανάγκη αύξησης της σωματικής άσκησης, διευκρινίζουν οι ερευνητές, που επισημαίνουν τη σημασία αυτής της προσέγγισης ιδιαίτερα για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες.
«Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας την ενεργειακή ισορροπία», τονίζει η έρευνα εξειδικεύοντας τρεις στρατηγικές για την αποτελεσματική πρόληψη της παχυσαρκίας μέσα από το πρίσμα της ενεργειακής ισορροπίας.
Πρώτον, οι ερευνητές αναδεικνύουν τη σημασία της σωματικής άσκησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς μόνο η άσκηση είναι αυτή που μπορεί να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των βιολογικών μηχανισμών διαχείρισης της ενεργειακής ισορροπίας και υπογραμμίζουν τη σημασία του να τρώμε έξυπνα και όχι να δίνουμε βάρος στη μείωση των καταναλισκόμενων θερμίδων.
Keywords
Τυχαία Θέματα