Ολάντ: «Συμφέρον της Μόσχας να τελειώνει με τον Μπασάρ αλ Άσαντ»

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε σήμερα ότι θέλει να πείσει τη Μόσχα, η οποία υποστηρίζει το συριακό καθεστώς, ότι "είναι προς το συμφέρον της να τελειώνει με τον Μπασάρ αλ Άσαντ", και διαβεβαίωσε ότι το Παρίσι υποστηρίζει τις τρέχουσες διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για το ζήτημα αυτό...

"Πρέπει να κάνουμε με τη Ρωσία αυτή την ειλικρινή συζήτηση για να την πείσουμε ότι το συμφέρον της, το συμφέρον της περιοχής και το συμφέρον
της ειρήνης είναι να τελειώνει με τον Μπασάρ αλ Άσαντ", δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε απόψε ο Ολάντ.

"Συμμετέχουμε" στις εν εξελίξει εντατικές διπλωματικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την Συρία, διαβεβαίωσε εξάλλου ο Ολάντ, ενώ Ουάσιγκτον και Μόσχα ανέλαβαν και πάλι την πρωτοβουλία για το ζήτημα αυτό προτείνοντας μια διεθνή διάσκεψη με στόχο την έναρξη διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και το συριακό καθεστώς.

Η επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία "δεν μπορεί απλά να αντιμετωπίζεται από δύο χώρες, αυτό θα πρέπει να γίνει με ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα", τόνισε ο πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι από την εκλογή του, τον Μάιο του 2012, η Γαλλία είχε "έχει πάντα την πρωτοβουλία για το συριακό ζήτημα. Εμείς όμως ουδέποτε θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να αποκλείσουμε τους άλλους", πρόσθεσε.

Μόσχα και Ουάσινγκτον συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα για την αναβίωση της λεγόμενης διαδικασίας της Γενεύης -από τη συμφωνία η οποία υπογράφηκε στις 30 Ιουνίου του 2012 στην Ελβετία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία-, όπου ο εμφύλιος πόλεμος έχει προκαλέσει περισσότερους από 94.000 νεκρούς, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όμως, η συμφωνία αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω της ασάφειας που εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά για την τύχη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, του οποίου την αποχώρηση ζητεί η αντιπολίτευση ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση.

Μια τέτοια διάσκεψη, που θα ονομαστεί "Γενεύη 2", "μπορεί να είναι ένα καλό πλαίσιο", σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την οργάνωση της διάσκεψης αυτής, μια σύνοδος την ομάδας των "Φίλων της Συρίας" στην οποία συμμετέχουν χώρες εχθρικές προς το καθεστώς της Δαμασκού, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη στην Ιορδανία, σύμφωνα με μια γαλλική διπλωματική πηγή.
Keywords
Τυχαία Θέματα