Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, αλλά οι βουλευτές του... έλειπαν

Ένα ασυνήθιστο γεγονός συνέβη την Τρίτη στη Βουλή με την ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρα του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το αργό πετρέλαιο....

Όπως ορίζει ο Κανονισμός ο προεδρεύων Λεωνίδας Γρηγοράκος ανέγνωσε τα ονόματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
που είχαν ζητήσει ονομαστική, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής από τους 15 βουλευτές που είχαν υπογράψει την αίτηση για ονομαστική ψηφοφορία εμφανίστηκαν μόνο οι 10 βουλευτές με αποτέλεσμα ο κ. Γρηγοράκος να ανακοινώσει ότι δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών οπότε η ονομαστική ψηφοφορία ματαιώνεται.
Όπως έλεγαν ακόμα και παλαιοί βουλευτές αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία του κοινοβουλίου, ενώ νεότεροι βουλευτές άρχισαν τα πειράγματα προς τους συναδέλφους τους του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να είναι φανερά ενοχλημένοι.
Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος ερωτηθείς από κοινοβουλευτικούς συντάκτες γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε αυτή την εικόνα απάντησε: «Εγώ δεν ξέρω. Ρωτήστε τους υπευθύνους».
Μάλιστα, την ώρα που έσβηναν τα φώτα της Ολομέλειας δημοσιογράφοι είδαν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, μια εκ των απόντων, να κατεβαίνει τρέχοντας τα σκαλιά κατευθυνόμενη προς την κεντρική αίθουσα της Βουλή, προτού να ενημερωθεί πως η συνεδρίαση είχε ολοκληρωθεί.
Συνέχεια εκτός... Ολομέλειας
Η «τραγική» εικόνα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ εντός της Ολομέλειας συνεχίστηκε και εκτός, στους διαδρόμους και το καφενείου του Κοινοβουλίου καθώς πολλοί βουλευτές ήταν έξαλλοι με τους «συντρόφους» τους.
Όπως φάνηκε κάποιος από αυτούς που έπρεπε να είναι παρόντες στην αίθουσα ήταν στο καφενείο, άλλος έβλεπε τηλεόραση στο εντευκτήριο, ενώ κάποιος άλλος δεν ήξερε καν πως βάσει κανονισμού θα έπρεπε να είναι εκεί.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου ήταν εκτός εαυτού και αναζήτησε ευθύνες και από τον πρόεδρο της Προανακριτικής Χρήστο Μαρκογιαννάκη που δεν την ειδοποίησε εγκαίρως. «Άσ'το Ζωή. Παράτα το, έληξε» της είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Στα... πηγαδάκια των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Βοιωτίας Γιάννης Σταθάς ρωτούσε την κυρία Βασιλική Κατριβάνου: «Μα που ήσουν τέλος πάντων;», με τη βουλευτή Β΄Αθήνας να απαντά: «Εδώ δίπλα ήμουν. Στο εντευκτήριο», για να πάρει την έξαλλη απάντηση του κ. Σταθά: «Άλλο το δίπλα, άλλο το μέσα».
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η άποψη που διατύπωσε σε άλλο πηγαδάκι ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος που έδειξε να μην γνωρίζει καν τον Κανονισμό. Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας υποστήριξε πως το καθήκον του ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του αιτήματος και ότι κανένας δεν τον ενημέρωσε πως πρέπει να βρίσκεται στην Ολομέλεια.
Ένα «χαρακτηριστικό» του φόβου για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αποψινή εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι και το γεγονός ότι ένας βουλευτής από αυτούς που έπιναν καφέ στο καφενείο την ώρα που ο κ.Γρηγορακος φώναζε ονόματα, ζήτησε από υπαλλήλους της Βουλής να καταγράψουν στα πρακτικά ότι βρισκόταν στη Βουλή!
Η εικόνα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει έλλειψη οργάνωσης στην Κ.Ο. του κόμματος και πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για γκάφα άνευ προηγουμένου, ενώ δεν έχουν λείψει και φωνές που κάνουν λόγο για αποτύπωση του εσωκομματικού κλίματος και των μαχαιρωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ.
Βούτσης: Συνεχίζονται φαινόμενα που δεν τιμούν τη Βουλή
Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε απαράδεκτη και αντιδημοκρατική τη διαδικασία εκφώνησης από το προεδρείο του καταλόγου των αιτουμένων την ονομαστική ψηφοφορία βουλευτών με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η διεξαγωγή της.
«Ενώ εισέρχονταν οι βουλευτές εντός της αίθουσας, ο πρόεδρος περαίωσε την εκφώνηση χωρίς να δώσει την ελάχιστη δυνατότητα για την έγκαιρη παρουσία τους ή και να προχωρήσει σε ελάχιστη χρονική διακοπή, όπως είθισται» σημείωσε ο κ. Βούτσης και τόνισε πως «δεν υπήρξε καν ειδοποίηση προς τα μέλη της Προκαταρκτικής Επιτροπής που συνεδρίαζε την ίδια ώρα, ενώ υπήρξε δέσμευση προς τούτο».
«Φαινόμενα που δεν τιμούν τις διαδικασίες της Βουλής και τα οποία, δυστυχώς, συνεχίζονται, με ευθύνη, αυτή τη φορά, του ίδιου του προεδρεύοντος» κατέληξε στην ανακοίνωσή του ο κ. Βούτσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα