Ο μυστηριώδης φίλος του Ταμερλάν στο στόχαστρο του FBI

Στα χνάρια του Μίσα, ενός μυστηριώδη φίλου του Ταμερλάν Τσαρνάεφ, αρμενικής καταγωγής βρίσκεται το FBI μετά τις δηλώσεις του θείου του βομβιστή του μαραθωνίου της Βοστώνης που «δείχνουν» ότι ήταν ο άνθρωπος που τον μύησε στον φανατικό ισλαμισμό. Οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέης το 2009....

Ο Μίσα ήταν λίγο μεγαλύτερος του Ταμερλάν, εύσωμος, φαλακρός με μακρύ κόκκινο μούσι και πήγαιναν μαζί στο τέμενος για προσευχή. Ασπάστηκε έφηβος τον ισλαμισμό και έγινε φανατικός.


«Με κάποιον τρόπο ο Μίσα του έκανε πλύση εγκεφάλου» λέει ο θείος του Ταμερλάν, Ρουσλάν Τσάρνι σε συνέντευξή του στο CNN αναφερόμενος στις πολύωρες συζητήσεις που είχε με τον πατέρα των αδελφών Τσαρνάεφ για την κακή επιρροή του Μίσα, του οποίου το επίθετο δεν γνώριζαν.

Ο Μίσα ήταν αυτός που οδήγησε τον Ταμερλάν να παρατήσει την πυγμαχία και τη μουσική και να ασπαστεί τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό αλλά και θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες η CIA βρίσκεται πίσω από τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και οι Εβραίοι ελέχχουν ολόκληρο τον κόσμο.

Ο θείος του Ταμερλάν επιβεβαίωσε επίσης κάτι που ήταν ήδη γνωστό, ότι δηλαδή, η επιρροή του μεγαλύτερου αδερφού όχι μόνο Τζοχάρ αλλά και στα υπόλοιπα αδέρφια ήταν μεγάλη.

«Είχε παραδειγματικό ρόλο για τις αδερφές και τους αδερφούς του», υποστηρίζει ο Ελμίρζα Κοτσούγκοφ, πρώην σύζυγος της αδελφής του Ταμερλάν, Αϊλίνα.

«Ο Μίσα υπεδείκνυε στον Ταμερλάν ποιο είναι το Ισλάμ, τι είναι καλό και τι κακό σύμφωνα με το Ισλάμ και ότι είναι η καλύτερη θρησκεία στον κόσμο», δήλωσε ο Κοτσούγκοφ που παρευρισκόταν σε μερικές από τις συζητήσεις των δύο ανδρών.

«Οταν ο Μίσα άρχιζε να μιλά, ο Ταμερλάν σταματούσε και άκουγε. Αυτό ανησυχούσε τον πατέρα του, αλλά η μητέρα του έδειχνε να το εγκρίνει».

Την ίδια ώρα, ένας γείτονας του Ταμερλάν, ο Αλμπρεχτ Αμμον, φέρνει στη μνήμη του την σταδιακή αλλαγή του 26χρονου Ταμερλάν.

«Μια μέρα μου είπε ότι η Βίβλος είναι φθηνό αντίγραφο του Κορανίου, που χρησιμοποιείται για να νομιμοποιεί τους πολέμους κατά αλλοθρήσκων. Δεν είχε τίποτα κατά των Αμερικανών αλλά πολλά κατά της αμερικανικής κυβέρνησης» είπε ο Αμμον.

Κι ενώ το FBI προσπαθεί να εντοπίσει τον Μίσα, το αμερικανικό δίκτυο CNN έχει ολόκληρο αφιέρωμα για το πως το περιοδικό που εξέδωσε η Αλ Κάιντα το 2010 δίνοντας συμβουλές στα μέλη της για την κατασκευή αυτοσχέδιων βομβών με απλά υλικά , ήταν αυτό που ενέπνευσε τους βομβιστές του μαραθωνίου της Βοστώνης.
Keywords
Τυχαία Θέματα