OYTE ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ...

Mικρό καλάθι κρατά η ΓΣΕΕ εν όψει της αυριανής συνάντησης της με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΕΣΕΒΕ,ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) για την υπογραφή νέας συμφωνίας για τους μισθούς, καθώς η μετενέργεια της ισχύουσας ΕΣΣΕ εκπνέει στις 14 Μαίου...

Παρότι κεντρικό αίτημα της ΓΣΕΕ είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα , υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν ικανοποιημένη- σύμφωνα με πληροφορίες- με
την υπογραφή ενός κοινού κειμένου που θα έχει τη μορφή ρήτρας, ώστε να μην καταργηθούν και άλλα θεσμικά δικαιώματα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ,όπως το ωράριο, οι άδειες και η προστασία της μητρότητας.
Εμπόδιο στη συζήτηση για οποιαδήποτε μισθολογική βελτίωση αποτελεί η μνημονιακή διάταξη που απαγορεύει την εφαρμογή οποιουδήποτε μέτρου συμφωνηθεί , στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη εργοδοτικών φορέων . Είναι λοιπόν εύλογο, οι εργοδότες να αποφύγουν να δεσμευθούν για αυξήσεις, ανησυχώντας ότι τα μέλη τους θα αρχίσουν να φυλλορροούν για να μην υποχρεωθούν να καταβάλουν τα συμφωνηθέντα.
Χωρίς αποτέλεσμα αναμένεται και η προσπάθεια να βρεθεί νομική φόρμουλα ώστε να διατηρηθεί το επίδομα γάμου ( 58,6 ευρώ) το οποίο καταργείται σύμφωνα με το μνημόνιο στις 15 Μαίου για όσους αμείβονται και τα κατώτατα όρια.
Η Συνομοσπονδία ως αφετηρία των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την νέα ΕΓΣΣΕ θέτει τη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2012 με τις εργοδοτικές οργανώσεις, η οποία έχει σημασία να υπενθυμίσουμε ότι προβλέπει επαναφορά του κατωτάτου μισθού στα προ του μνημονίου επίπεδα 751,39 ευρώ.
Η συμφωνία είχε πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων από την Τρόικα και οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν στην έκδοση πράξης υπουργικού συμβουλίου που συρρίκνωνε τον κατώτατο μισθό και πλήθος άλλων δικαιωμάτων.
Στα αιτήματά της η ΓΣΕΕ θα επισημάνει την ανάγκη ενός νέου κοινού διαβήματος των κοινωνικών εταίρων προς την Κυβέρνηση με το οποίο θα τονίζεται και θα ζητείται η επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ, η επεκτασιμότητα των κλαδικών και ομοιοεπαγγεματικών συμβάσεων και η αποκατάστασης της μετενέργειας.

Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα