NEOΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΒΣ

Καταργείται ύστερα από 61 χρόνια ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και αντικαθίσταται με τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών. Με τις νέες ρυθμίσεις απλοποιούνται και εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες και περιορίζονται οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις....
Ειδικότερα: Αλλάζουν οι κατηγορίες βιβλίων και θα διακρίνονται πλέον σε απλογραφικά (νυν β' κατηγορίας) για ετησία ακαθάριστα έσοδα μέχρι 1.500.000 ευρώ και σε διπλογραφικά (νυν γ΄ κατηγορίας) για υψηλότερα έσοδα. Προβλέπεται η χρήση ηλεκτρονικού τιμολογίου.
Καταργείται η τυπολατρική τήρηση του βιβλίου αποθήκης, με παροχή απλώς της
πληροφόρησης περί αγορών, πωλήσεων και διακινήσεων των αγαθών κατά το δοκούν από πλευράς της επιχείρησης. Απλοποιούνται οι διαδικασίες για την καταγραφή των συναλλαγών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματικών.
Καταργείται η θεώρηση των περισσότερων βιβλίων και στοιχείων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Καταργείται σειρά πρόσθετων βιβλίων, όπως του αποθηκευτή, του εκπαιδευτή οδηγών αυτοκινήτων, των φυσιοθεραπευτών, των μεσιτών κ.α. με παράλληλη κατάργηση της θεώρησης των λοιπών πρόσθετων βιβλίων επί μηχανογραφικής τήρησης, με σήμανση των καταχωρήσεων με φορολογικούς μηχανισμούς.
Επιμηκύνεται ο χρόνος ενημέρωσης των βιβλίων μέχρι την προθεσμία απόδοσης του ΦΠΑ. Συναλλαγές αξίας 3.000 ευρώ και άνω θα πρέπει να εξοφλούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή έκδοσης του λήπτη του στοιχείου. Το όριο που ισχύει σήμερα είναι 1.500 ευρώ.
Καταργείται η υποχρέωση έκδοσης δίγραμμων επιταγών στις περιπτώσεις συμψηφισμού λογαριασμών πελατών - προμηθευτών του ίδιου συναλλασσόμενου καθώς και στις συναλλαγές μεταξύ μητρικής και θυγατρικών εταιρειών.
Keywords
Τυχαία Θέματα