Και ο Τσάβες θέλεις Ομπάμα

Είναι ένας από τους πλέον ένθερμους επικριτές της αμερικανικής κυβέρνησης και προβλέπει πως υπάρχουν λιγοστές ελπίδες να αλλάξει η αμερικανική εξωτερική πολιτική, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο νικητής των σημερινών εκλογών για την ανάδειξη του νέου ενοίκου στον Λευκό Οίκο....
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες επιθυμεί την επανεκλογή του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη σημερινή αμφίρροπη αναμέτρησή του με τον
Ρεπουμπλικάνο διεκδικητή της προεδρίας Μιτ Ρόμνεϊ, αλλά δεν κρύβει την αποκαρδίωσή του από τα πεπραγμένα του Δημοκρατικού προέδρου στην εξωτερική πολιτική κατά την παρελθούσα 4ετία.

«Δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει, δεν τρέφουμε μεγάλες ελπίδες για αλλαγή στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον κόσμο. Ελπίζω πως η επόμενη κυβέρνηση θα επανεξετάσει σοβαρά τον ρόλο της», υπογράμμισε αργά χθες βράδυ ο Τσάβες, σε τηλεοπτική του εμφάνιση.

Ο 58χρονος Τσάβες, φιλικά προσκείμενος σε ορισμένους από τους πλέον ορκισμένους αντιπάλους της Ουάσιγκτον -Ιράν, Λευκορωσία- δήλωσε πως ο Ομπάμα συνέχισε την ίδια επιθετική «ιμπεριαλιστική» εξωτερική πολιτική που άσκησαν οι προκάτοχοί του. Μολαταύτα, ο Τσάβες υποστήριξε δημοσίως την επανεκλογή του Ομπάμα, κάτι που εκμεταλλεύθηκε ως αρνητικό μήνυμα σε σχετικό προεκλογικό του βίντεο ο αντίπαλος του απερχόμενου προέδρου Μιτ Ρόμνεϊ.

Βέβαια, παρά το έντονο ενδιαφέρον του για την αποψινή αμφίρροπη αναμέτρηση των δύο διεκδικητών, ο Τσάβες στην ίδια τηλεοπτική του εμφάνιση υπογράμμισε ιδιαίτερα την απόλυτη προτεραιότητα που προσδίδει στην εσωτερική πολιτική, έπειτα δε την πρόσφατη τρίτη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, που του εξασφάλισε άλλη μία 6ετία στα ηνία της εξουσίας.

«Σας υπόσχομαι σιδηρά πυγμή αρχής γενομένης από τους υπουργούς και κάτω», δήλωσε ο Τσάβες υποσχόμενος μία νέα κυβερνητική ώθηση έπειτα από τις επικρίσεις που συγκέντρωσε μετά την αποτυχία του να ιδρύσει ένα νέο εργοστάσιο παγωτού.

Μετά τη διπλή επέμβαση, από τα μέσα του 2011, για την αντιμετώπιση ενός καρκίνου -από τον οποίο ο ίδιος έχει ανακοινώσει ότι θεραπεύθηκε -ο Τσάβες ήταν μία σκιά του εαυτού του κατά την προεκλογική περίοδο και μετά τη νίκη του στις 7 Οκτωβρίου οι άλλοτε καθημερινές εμφανίσεις του περιορίζονται μόλις σε δύο κάθε εβδομάδα.

Το γεγονός αυτό ωθεί πολλούς επικριτές του να πιστεύουν ότι ενδεχομένως χρειάζεται νέα θεραπεία και εξετάσεις, κάτι που διαψεύδουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

«Ευτυχώς, η υγεία του 'διοικητή' βελτιώνεται. Θεού θέλοντος θα τον έχουμε, όχι μόνον έως το 2018, αλλά κι ακόμη περισσότερο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Κογκρέσου Διοσδάδο Καμπέγιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα