Νέα άνοδος στις τιμές των καυσίμων στην Ευρώπη

Νέα αύξηση σημειώνουν οι τιμές των καυσίμων στην Ευρώπη, με τη βενζίνη στην Ιταλία να έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ, ενώ η γαλλική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια «προσωρινή» μείωση του ειδικού φόρου επί των καυσίμων, ώστε να αποτρέψει την εκτόξευση της τιμής στα βενζινάδικα.....

Σύμφωνα με το περιοδικό Quotidiano Energia, που παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των καυσίμων στην Ιταλία, η περιοχή της Τοσκάνης αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην ακρίβεια όσον αφορά την τιμή της «σούπερ», ενώ και το ντίζελ, που
παραδοσιακά διατίθεται φθηνότερα, έχει φτάσει να πωλείται σε άλλες περιοχές του νότου έως και 1,843 ευρώ/λίτρο.Κατά μέσον όρο, οι τιμές στα βενζινάδικα αυξήθηκαν στα 1,920 ευρώ/λίτρο η ΄σούπερ΄, στα 1,803 ευρώ το ντίζελ και στα 0,784 ευρώ έφθασε το πετρέλαιο θέρμανσης.
Σύμφωνα με το Quotidiano Energia, η ανοδική εξέλιξη των τιμών οφείλεται στις διεθνείς αυξήσεις στα καύσιμα.
Από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τους ειδικούς φόρους επί των καυσίμων, ένα μέτρο που θα κοστίσει μεν ακριβά στο κράτος, δεν θα διαψεύσει δε τις υποσχέσεις του προέδρου Φρανσουά Ολάντ για «πάγωμα» των τιμών τους.
Προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές, στους δασμοί που λαμβάνει από τα καύσιμα το κράτος θα εφαρμοστεί μία «μετριασμένη» και προσωρινή» μείωση και «εν αναμονή της εφαρμογής του μηχανισμού που θα ρυθμίζει την τιμή των καυσίμων», τόνισε ο γάλλος πρωθυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC και το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.
Ο κ. Ερό τόνισε πως η μείωση αφορά «το μερίδιο του κράτους», καθώς ένα άλλο τμήμα των δασμών αυτών περνά στις διοικητικές περιφέρειες και τις περιοχές.
Ο πρωθυπουργός με αυτόν τον τρόπο απέκλεισε μία απλή και εφάπαξ διατίμηση των καυσίμων. Η υπόσχεση του Ολάντ για «πάγωμα» των τιμών, που είχα χαρακτηρισθεί δημαγωγική από τη δεξιά, είχε αναβληθεί μετά την εκλογή του, λόγω της προσωρινής υποχώρησης των τιμών του μαύρου χρυσού.
Keywords
Τυχαία Θέματα