ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ : ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ 20% ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ

Καταστροφικό χαρακτηρίζει το σχεδιαζόμενο από την κυβέρνηση «κούρεμα» κατά 20% των ανεξόφλητων λογαριασμών του Δημοσίου προς τις εργοληπτικές εταιρείες η ΠΕΔΜΕΔΕ..... Η Πανελλήνια Ενωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων αναφέρει, σε ανοιχτή επιστολή της προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ότι μία τέτοια πράξη, «εκτός από αντισυμβατική και παράνομη, είναι καταστροφική και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό των μικρών και
μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας».
Παράλληλα, τονίζει ότι «θα στερήσει από τη χώρα τη δυνατότητα της ανάκαμψης, που μπορεί να προέλθει άμεσα μόνο από την κατασκευαστική βιομηχανία».
Στο ακέραιο
Η Ενωση θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις στο ακέραιο, καθώς είναι ο μόνος κλάδος που άμεσα και μετρήσιμα (μέσω της απορρόφησης του ΕΣΠΑ) θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης και στην τόνωση της απασχόλησης.
Επισημαίνεται ακόμη ότι η Ενωση είχε κατ' επανάληψιν ζητήσει από την πολιτεία το συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πρόταση που δεν έγινε ποτέ αποδεκτή.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν όλες οι εργοληπτικές επιχειρήσεις να αναγκασθούν να καταφύγουν σε δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα με εκχώρηση λογαριασμών, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ληξιπρόθεσμες και απαιτητές υποχρεώσεις τους προς το κράτος (καταβολή ΦΠΑ, φόρων κ.λπ.) για ποσά τα οποία ουδέποτε εισέπραξαν ή να πτωχεύσουν, συμπαρασύροντας μαζί τους φυσικά και το σύνολο των συγγενών επαγγελμάτων του κλάδου (προμηθευτές, βιομηχανίες, εργαζόμενους κ.λπ.).
Keywords
Τυχαία Θέματα