ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ…

Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
(από το Έθνος)
Νέα πορεία στη δύσβατη διαδρομή που έχει μπροστά του το ΠΑΣΟΚ, λόγω της κρίσιμης πολιτικο-οικονομικής συγκυρίας, επιχείρησε να χαράξει χθες ο αρχηγός του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας το...

«μανιφέστο» για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Ελλάδα.
Υστερα από 38 χρόνια από την ίδρυση του
ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέβηκε στο βήμα της επετειακής εκδήλωσης στο κατάμεστο Μουσείο Μπενάκη, περιέγραψε το «στίγμα» του κόμματος με τον ήλιο που επανέρχεται στην «προβολή» των επτά ακτίνων, ξεκαθάρισε ότι είναι με την «εμπροσθοφυλακή και όχι με την οπισθοφυλακή», προανήγγειλε τη διεξαγωγή Συνεδρίου του κόμματος στις αρχές Νοεμβρίου και κυρίως «φωτοτύπησε» την άποψή του για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση λέγοντας με νόημα ότι «αυτό το σκληρό επώδυνο πακέτο μέτρων» θα είναι τελευταίο εφόσον συνοδευτεί από αναπτυξιακό Χάρτη.
Είναι γεγονός ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατάφερε χθες να «πείσει» την ιδρυτική-ιστορική ηγεσία να παραβρεθεί στην επετειακή εκδήλωση, όχι όμως και κορυφαία στελέχη που έστειλαν διά της απουσίας τους τα δικά τους μηνύματα. Ηταν εκεί οι πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου, καθώς και άλλα κορυφαία στελέχη που άκουσαν από τον κ. Βενιζέλο την «περιήγηση» μέσα στον χρόνο, από το 1974 μέχρι σήμερα, που κατά τον ίδιο διαμορφώνεται το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Αυτοκριτική
Η ομιλία του βασίστηκε σε επτά άξονες (όσες και οι νέες ακτίνες του ήλιου που παραμένει πράσινος).
Δεν απέφυγε την αυτοκριτική για το κόμμα που από τον ριζοσπαστισμό πέρασε στον πραγματισμό που «επιβάλλει» η διακυβέρνηση και τον κίνδυνο του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Η έντονη αυτοκριτική σταμάτησε όταν η ομιλία έφτασε στο «διά ταύτα» και στην τρικομματική κυβέρνηση. «Στόχος μου είναι να μπορέσω να διαβεβαιώσω και εγώ τον ελληνικό λαό ότι αυτό είναι πράγματι το τελευταίο σκληρό και επώδυνο πακέτο μέτρων που πρέπει να είναι εσωτερικά ισορροπημένο και δίκαιο.

Στόχος μου είναι να μπορέσω να διαβεβαιώσω επιπλέον τον ελληνικό λαό ότι αυτό το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων συνοδεύεται από δύο αντίρροπα πακέτα αναπτυξιακών και κοινωνικών μέτρων που μπορούν να ανασχέσουν την ύφεση και να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάτπυξης έστω από το 2014», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε πάντως αιχμές κατά του κ. Σαμαρά, υπογραμμίζοντας την άποψή του για την αναπτυξιακή πορεία και το αναπτυξιακό πλαίσιο που πρέπει να θέσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από την ψήφιση των νέων μέτρων.
«Και απορώ ποιος στην Ελλάδα και γιατί, μπορεί να μην το καταλαβαίνει ή να διαφωνεί», σημείωσε. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι αν δεν διασφαλιστούν όλα όσα προτείνει, τότε δεν θα είναι τελευταίο το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων. Πρότεινε την εφαρμογή ενός νέου εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας, αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στην ανάγκη τα σύγχρονα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικ
Keywords
Τυχαία Θέματα