Προτάσεις για την αύξηση εσόδων του ΙΚΑ…

Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ θεωρεί κρίσιμο να επαναφέρει το θεμελιώδες, για την βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης, ζήτημα της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας, καθώς προκρίνεται ως το μοναδικό «αντίδοτο» στην εύκολη λύση των περικοπών σε συντάξεις και επιδόματα. Η περικοπή μισθών, δικαιωμάτων και συντάξεων, λαμβάνοντας
υπόψη τις αλλεπάλληλες μειώσεις οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια...
συμπιέζοντας επικίνδυνα τα εισοδήματα των “εύκολων” στόχων (των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων) συνιστά ένα επαναλαμβανόμενο λάθος που, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση από το κράτος, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης σε πλήρες αδιέξοδο: Με τη βεβαιότητα των...επόμενων περικοπών, εκλείπει κάθε κίνητρο ασφάλισης, τα έσοδα των Ταμείων θα “βυθίζονται” ακόμη περισσότερο και το...γαϊτανάκι των μειώσεων, βοηθούσης της ύφεσης σε συνέχεια της πολιτικής της λιτότητας, θα συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το α΄ εξάμηνο του 2012 πραγματοποιήθηκαν 10.047 έλεγχοι σε διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων στις οποίες βρέθηκαν 29.560 εργαζόμενοι εκ των οποίων 10.603 ανασφάλιστοι (ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας 36%) και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 5.647.000

Η ΠΟΣΕ – ΙΚΑ καταθέτει δέσμη προτάσεων για την αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και για την είσπραξη των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών τα τελευταία 10 χρόνια, με πιο πρόσφατη αυτή του περασμένου Δεκέμβριου. Θεωρώντας ότι, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές συνθήκες, η πραγματοποίηση των ανωτέρω είναι μονόδρομος, τόσο για την αύξηση των εσόδων όσο και για τη διασφάλιση των παροχών, των συντάξεων και την αποκατάσταση αδικιών που έχουν γίνει, επανακαταθέτει τις παρακάτω προτάσεις ελπίζοντας να ληφθούν, επιτέλους, ολοκληρωμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι γνωστό ότι το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Σ.Κ.Α.) βασίζεται κυρίως στις εισφορές των εργοδοτών και των ασφαλισμένων.

Προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι παθογένειες που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, όπως:

1. Η εισφοροδιαφυγή (απόκρυψη εξ΄ ολοκλήρου της ασφαλιστέας ύλης ή μερική απόκρυψη ασφαλιστέας ύλης π.χ εμφάνιση μειωμένης απασχόλησης).
2. Η εισφοροαπαλλαγή επιχειρήσεων.
3. Η εισφοροαποφυγή μέσω ειδικών συμβάσεων εργασίας π.χ συμβάσεις έργου.
4. Η αύξηση των εσόδων από εισπράξεις καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ανωτέρω φαινόμενα απαιτείται πολιτική βούληση, αλλαγή ή προσαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, στην κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου και σταθερού νομικού πλαισίου, που θα ρυθμίζει ασφαλιστικά θέματα. Απαιτείται όμως κυρίως έμψυχο δυναμικό που θα στελεχώσει τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ιδρύματος και θα δραστηριοποιείται καθημερινά και επί 24ώρου βάσης τόσο στον τομέα ελέγχου στοχευμένων επιχειρήσεων όσο και στον τομέα της είσπραξης καθυστερούμενων οφειλώ
Keywords
Τυχαία Θέματα