Μάχη για τον έλεγχο της Ταξίμ…



Συνεχίστηκαν τη νύχτα της Τρίτης οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ενώ ήρεμη περιγράφεται η κατάσταση τα ξημερώματα της Τετάρτης, ημέρα που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να συναντηθεί με εκπροσώπους των διαδηλωτών.... Ανησυχία για τις προσπάθειες της Τουρκίας να τιμωρήσει πολίτες εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, ζητώντας να επιλυθούν οι διαφορές με
διάλογο. Οι διαδηλωτές που απομακρύνθηκαν από την Ταξίμ έχουν συγκεντρωθεί στο Πάρκο Γκεζί. Περίπου 20 ώρες διήρκεσαν οι συγκρούσεις στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, οι οποίες σταμάτησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Απορριματοφόρα του δήμου εμφανίστηκαν για να απομακρύνουν τα υπολείμματα από τα κάνιστρα των δακρυγόνων, τα σκουπίδια και τα απομεινάρια των οδοφραγμάτων στο Πάρκο Γκεζί ενώ οι δυνάμεις της αστυνομίας και τα θωρακισμένα οχήματα έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ στην άλλη άκρη της πλατείας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αλλά και στην Άγκυρα οι ειδικές δυνάμεις επιτέθηκαν με δακρυγόνα και ρίχνοντας τόνους νερού εναντίον διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν την παραίτηση της τουρκικής κυβέρνησης. Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε σε ένα δρόμο στο κέντρο της πόλης, κοντά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είχε συγκεντρωθεί ένα πλήθος με περισσότερα από 5.000 άτομα που κρατώντας τουρκικές σημαίες φώναζαν συνθήματα όπως να «παραιτηθεί η κυβέρνηση» και «Ταγίπ παραιτήσου».
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ανησυχεί από τις προσπάθειες της Τουρκίας να τιμωρήσει πολίτες και κάλεσε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών με διάλογο.«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με ανησυχία τα γεγονότα στην Τουρκία, και το ενδιαφέρον μας παραμένει στην υποστήριξη της ελεύθερης έκφρασης και της συνάθροισης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ειρηνική διαμαρτυρία», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάιτλιν Χάιντεν.
Keywords
Τυχαία Θέματα