Κλιμα εντασης στη βουλη για την ερτ...

14:14 12/6/2013 - Πηγή: Fimotro
...EKTΑΚΤΟ...
Κλίμα έντασης στην Βουλή που θυμίζει προεκλογική περίοδο
Σε κλίμα τεταμένης έντασης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής που ανάγκασε το προεδρείο σε διακοπή των εργασιών προκειμένου...
να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Όπως ήταν αναμενόμενο οι ραγδαίες εξελίξεις στην Δημόσια Τηλεόραση αλλά και οι ανεξέλεγκτες επιπτώσεις που δημιουργούν στην κυβερνητική συνοχή μεταφέρθηκαν στο κοινοβούλιο δημιουργώντας σκηνικό που θυμίζει… προεκλογική
περίοδο.

Ειδικότερα, από την μια οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι επιβεβαίωσαν την διαφωνία τους ενώ από την άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευσης επισήμαναν ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει την δεδηλωμένη.

Πιο αναλυτικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ της ΝΔ Μάκης Βορίδης επιχειρώντας να απαντήσει και στα δύο μέτωπα (της αντιπολίτευσης από την μια και του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) από την άλλη) είπε: «Είναι προφανές ότι υπερασπίζεστε ένα οργανισμό για τον οποίο όλοι ομολογούν τις παθογένειες την αγριότητα των συντεχνιών, την πληθώρα των εργαζομένων, τις μεγάλες αμοιβές και έρχονται και μιλούν για την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσής του. Την ομολογούν αλλά κανείς δεν την κάνει για χρόνια. Ομολογούν την αναγκαιότητα αλλαγής του κράτους αλλά όταν έρχεται η ωρα κανείς δεν θέλει να κάνει τίποτα. Να αγγίξει τα συνδικάτα» και πρόσθεσε πως «Το κράτος αλλάζει και πλέον θα παρέχει αποτελεσματικές και λειτουργικές υπηρεσίες στους πολίτες. Όχι σύμφωνα με τις απόψεις τις μειοψηφίας αλλά της πλειοψηφίας». Σημείωσε δε, απευθυνόμενος προς τις πτέρυγες ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ότι «Υπάρχει και κάτι για όσους θυμήθηκαν τώρα την διαφωνία τους. Μεσα σε αυτή την αίθουσα με την ψήφο τους αναλήφθηκαν υποχρεώσεις που έχουν οριστεί χρονικά. Αυτές οι υποχρεώσεις αναφέρονται σε αριθμό αποχωρήσεων από το Δημόσιο. Υλοποιήθηκαν αυτές οι επιλογές ή θα ξαναμπούμε στον φαύλο κυκλο αναξιοπιστίας; Η ΝΔ στηρίζει την κυβέρνηση γιατί επανέκτησε την αξιοπιστία της χώρας και δεν θα αναχθούμε να την απολέσουμε λόγω καθυστερήσεων…».

Τέλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Τηλεόρασης και «όσοι αντιδρούν στην ουσία επιθυμούν να παραμείνουμε στο διεφθαρμένο, το παλιό και το ξεπερασμένο… Για όσους ανησυχούν για το θέμα της ΠΝΠ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η Βουλή είναι κυρίαρχο σώμα και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποκτά ισχύ εδώ, εδώ είμαστε προκειμένου να αποφασίσουμε»

Από την άλλη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για «δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα» χαρακτήρισε «έκτρωμα» την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ζήτησε από το Προεδρείο της Βουλής να την εισάγει άμεσα προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

Τέλος, διεμήνυσε προς την κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να στείλει τα ΜΑΤ και τις αστυνομικές δυνάμεις στο όπου γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την εκτροπή της κυβέρνησης και για τη δημόσια ανοιχτή ΕΡΤ».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου επισήμανε πως «Επικαλούμαι τα πρακτικά της βουλής για να σταματήσει η ιστορία με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Επικαλούμαι τις εκκλήσεις και τις αιτιάσεις προς την κυβέρνηση και για τροπολογίες που έρχονται νύχτα και για παραβίαση κοινοβουλευτικών διαδικασιών και το γεγονός ότι εδώ και καιρό έχομε ζητήσει επανασχεδιασμό και επικαιροποίηση της προγραμματικής μας συμφωνίας. Το είχαμε ζητήσει δεν εισακουστήκαμε και είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτή η ΠΝΠ για εμάς είναι ως μη γενομένη. Θα μπορούσε να έρθει έστω με την μορφή του κατεπείγοντος να συζητηθεί με τους τρεις αρχηγούς γιατί δεν έγινε;» και πρόσθεσε «Είμαστε τελικά κυβέρνηση των τριών κομμάτων ή μονοκομματική που έχει δυο μικρούς εταίρους; Η σταγόνα ξεχείλισε. Υπάρχει σχέδιο αναδιάρθρωσης. Δε σας άρεσε; Γιατί δε φέρατε το δικό σας; Κανείς δε λέει ότι θέλουμε αυτή την ΕΡΤ όπως είναι. Γιατί δεν έφερε πλάνο μεταρρύθμισης. Νύχτα το έκανε όπως σκοτεινές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη δημοκρατία. Να υπάρξει τώρα συνάντηση των τριών αρχηγών και να πάει πίσω η ΠΝΟ αν θέλετε η κυβερνητική πλειοψηφία να παραμείνει αρραγής».

Ο κ. Νίκος Τσούκαλης της ΔΗΜΑΡ είπε: «Η ΔΗΜΑΡ και ο κ. Κουβέλης πριν δημοσιευτεί η ΠΝΠ δήλωσε την κατηγορηματική του άρνηση για το περιεχόμενό της. Η ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για κατάθεση πρότασης νόμου για κατάργηση της ΠΝΠ και υπουργική απόφαση. Η αναγκαία εκ βάθρων αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης πρέπει να γίνει με ανοιχτή την δημόσια τηλεόραση…»

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει την αρχή της δεδηλωμένης και πρόσθεσε ότι «Υπογράψαμε πρόταση μομφής με τους 18 βουλευτές των ΑΝΕΛ και καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των κομμάτων που συμφωνούν δημόσια με τη ΝΔ και της συμπαραστέκονται να τη στηρίξουν. Γιατί έχει ανατραπεί η αρχή της δεδηλωμένης». Πέραν αυτού και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Νότης Μαριάς επικαλέστηκε την τοποθέτηση της κυρίας Χριστοφιλοπούλου για να επισημάνει ότι το ΠΑΣΟΚ «απέσυρε» την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι η ΠΝΠ αποτελεί «Τερατούργημα που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει όρια να επιβάλλει την πολιτική της με την σιδερένια φτέρνα. .. Να έρθει ο πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος υπουργός στην Βουλή και να μην κρύβεται. Καταθέσαμε πρόταση νόμου για κατάργηση και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε πρόταση που είναι προς αυτή την κατεύθυνση. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πρέπει να αποφασίσουν. Δεν χωράνε μισόλογα».

Τέλος ο κ. Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής είπε «Καταγγέλλουμε την ψεύτικη δημοκρατία των διαπλεκόμενων καναλιών» χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ψευτοδεξιά του κ. Σαμαρά» που στηρίζεται από «κάποιους ανόητους που λένε ότι στηρίζουν τον υβριστή μας τον κ. Σαμαρά. Εάν αναζητά πόρους ας τους βρει από τους μεγαλοεργολάβους και τα κανάλια τους και από τις ανάλγητες τράπεζες και από τις επιδοτήσεις στα κόμματα»/
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα