ΚΟΥΣΕΛΑΣ: ΘΕΤΙΚΗ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ

«Αν και καθυστέρησε επί μήνες η δημοσιοποίηση αυτή ήταν αναμφίβολα θετική», σχολίασε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, σε ανακοίνωσή του για τη λίστα με τους 4.151 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Όπως σημειώνει o κ Κουσελάς: "Συμβάλλει στη διαφάνεια και στην απαραίτητη ενημέρωση των πολιτών για το ποιοι είναι οι μεγαλοοφειλέτες που επί χρόνια στέρησαν και συνεχίζουν να στερούν πολύτιμους πόρους από το Δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο...
Εκφράζει, πιστεύω, την αναγκαία ισχυρή πολιτική βούληση και για την είσπραξη, το ταχύτερο, των αντίστοιχων οφειλών".

Ο βουλευτής Μεσσηνίας
συνεχίζει αναφέροντας:

"‘Οπως έχω υποστηρίξει με αλλεπάλληλες ερωτήσεις και παρεμβάσεις μου στη Βουλή, η δημοσιοποίηση ονομάτων είναι το πρώτο βήμα. Το ζητούμενο είναι η είσπραξη των οφειλόμενων δεκάδων δις ευρώ.

Για να διασφαλιστεί όμως η είσπραξη, πέραν της αυτονόητης πλήρους εφαρμογής όσων νομοθετήθηκαν με το νόμο 3943/2011 είναι επείγον και επιτακτικά αναγκαίο να λυθούν δυο σημαντικά ζητήματα:

Πρώτον, πρέπει το ταχύτερο να κλείσει το «παράθυρο», που άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2011 με την τροποποίηση του Άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Μιας ρύθμισης που επιτρέπει σε αρκετούς από τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, παρ’ότι εντοπίζονται και συλλαμβάνονται, να αφήνονται στη συνέχεια ελεύθεροι από τα δικαστήρια.

Η διάταξη αυτή ουσιαστικά παρέχει στους μεγαλοοφειλέτες πλήρη ατιμωρησία, χωρίς να θέτει περιορισμούς, ακόμα και αν τα χρέη προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υψηλά.

Δεύτερον, πρέπει επιτέλους να θεσπιστεί η επίσπευση εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων μεγαλοοφειλετών, για φόρους που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ, με έκδοση και της απόφασης εντός αποκλειστικής προθεσμίας 5 μηνών.

Για να μην «σέρνονται» οι αντίστοιχες υποθέσεις χρόνια ολόκληρα στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται μόνο οι συνεπείς φορολογούμενοι ή να κόβονται μισθοί και συντάξεις για να καλυφθούν τα ελλείμματα. Γι’ αυτό το θέμα συζητείται σήμερα στη Βουλή, Επίκαιρη Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Ειδικά σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, τη στιγμή που συνεχίζουν να επιβαρύνονται και να στερούνται εκατομμύρια συμπολιτών μας, είναι αδιανόητο να λείπουν πολύτιμοι πόροι για την ανάπτυξη και το κοινωνικό Κράτος, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι επιτήδειοι αξιοποιούν νομικά παράθυρα ή παίζουν «κατενάτσιο» στα δικαστήρια σε βάρος των συνεπών.

Είναι αδιανόητο να έχουμε δεκάδες χιλιάδες σημαντικές φορολογικές υποθέσεις να περιμένουν ορισμό δικάσιμου (όχι έκδοση απόφασης, πόσο μάλλον είσπραξη των οφειλών...), μέχρι τα μέσα του...2013.

Η δημοσιοποίηση ονομάτων μεγαλοοφειλετών είναι, λοιπόν, το πρώτο βήμα. Είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο αναγκαίο, να γίνουν και τα επόμενα...», καταλήγει η ανακοίνωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα