Κόντρα ΕΛ.ΑΣ. - γιατρών για τη μεταφορά εξαρτημένων



Την αντίδραση των φορέων απεξάρτησης αλλά και ιατρικών συλλόγων έχει προκαλέσει η αστυνομική δράση σε τοξικοεξαρτημένους που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας. Από την πλευρά της, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών συνδυάζονται με δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα και υγειονομικής περίθαλψης»... Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη
ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας. Αστυνομικοί, σε συνεργασία με υγειονομικές μονάδες του υπουργείου Υγείας, προέβησαν στη μεταφορά και παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε τοξικοεξαρτημένα άτομα.

ΒοήθειαΑπό διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, 132 εξαρτημένοι μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα, τα οποία έχρηζαν βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης. Ειδικότερα μεταφέρθηκαν 76 Ελληνες υπήκοοι (54 άντρες και 22 γυναίκες) και 56 αλλοδαποί (44 άντρες και 12 γυναίκες). Στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας τους χορηγήθηκαν σάντουιτς, ζεστή σούπα και φιάλες νερού και μετά αφέθηκαν ελεύθεροι. Για «επιχείρηση-σκούπα κατά ναρκομανών» κάνει λόγο η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών, που αναφέρει ότι «Η ΟΕΝΓΕ πιστεύει πως το ζήτημα των ναρκωτικών αποτελεί βαθύτατο κοινωνικό πρόβλημα στο οποίο πρέπει να χαραχθεί εθνική στρατηγική, στην οποία καμία θέση δεν έχουν οι δυνάμεις καταστολής. Για αυτό ζητά να πάψει αμέσως η επιχείρηση-σκούπα και να ενισχυθούν οι δομές απεξάρτησης με προσωπικό, υποδομές και πόρους». «Ενέργειες όπως αυτή, που υιοθετούνται με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις, το Σύνταγμα και τον νόμο και οδηγούν την κοινωνία μας σε αδιέξοδο», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση φορείς απεξάρτησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα