Δεν τα βρίσκουν τρόικα-κυβέρνηση



Τις εμπλοκές στις διαβουλεύσεις τρόικας Ελλάδας επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το κλιμάκιο αναμένεται να παραμείνει στην Αθήνα μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας οι επικεφαλής της τρόικας έχουν «μπαράζ» συναντήσεων με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, κάτι που θα συνεχιστεί μέχρι την αποχώρησή τους από τη χώρα. «Αγκάθια» των συζητήσεων είναι η κινητικότητα στο δημόσιο, η ρύθμιση
ληξιπρόθεσμων οφειλών σε αυτό, καθώς και η διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Υπενθυμίζεται ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα του Μαρτίου (δημόσιος τομέας, τιμές φαρμάκων), προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ...

Φάρμακα στα σουπερμάρκετ ζητάει η τρόικα Τις δικές τους οδηγίες για τον χώρο των φαρμάκων έδωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας προς το υπουργείο Υγείας, τη στιγμή που οι ελλείψεις σε βασικά σκευάσματα συνεχίζονται. Η τρόικα ζήτησε την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, θέτοντας ζήτημα διάθεσής τους από τα σούπερ μάρκετ, με την αιτιολογία πως το ποσοστό εκπτώσεων που θα κερδηθεί από την ευρεία διάθεση τους θα περάσει τελικά και στους καταναλωτές. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας απέκλεισε το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των φαρμάκων, καθώς θεωρεί πως αφενός κάτι τέτοιο θα ήταν πλήγμα για τη βιωσιμότητα των φαρμακείων, αφετέρου πως θα υπήρξε θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, η τρόικα ζήτησε να αποπληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, καθώς και οι εισφορές να πηγαίνουν κατευθείαν στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω των ταμείων, που είναι στον Οργανισμό.
«Αγκάθι» το δημόσιο Άλυτο θέμα συνεχίζει να παραμένει το δημόσιο και συγκεκριμένα η απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς εκεί παρατηρείται χάσμα απόψεων της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας. Σημαντικό για τις συζητήσεις επί του θέματος θεωρείται το «ραντεβού» της τρόικας με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβητούν το σχέδιο Μανιτάκη για την κινητικότητα και την ένταξη σε αυτήν περίπου 25.000 εργαζομένων. Ωστόσο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης αρνείται ότι υπάρχουν εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις, ενώ χαρακτήρισε ως «αβάσιμο» τον αριθμό των 7.000 επίορκων υπαλλήλων που η τρόικα ζητάει να απολυθούν.
Συνάντηση τρόικας-Στουρνάρα την ΚυριακήΤην τρίτη κατά σειρά συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας την Κυριακή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ενδιάμεσα δεν θα υπάρξουν παρόμοια «ραντεβού» των δύο πλευρών.
Keywords
Τυχαία Θέματα