ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ «ΠΙΣΤΗ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ…


Τηνενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την επιβολή φόρων σε πλούσιους καιεπιχειρήσεις, την αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων, περισσότερες δημόσιεςεπενδύσεις, μια καλύτερη νομική προστασία για εργαζόμενους, αλλά και αφοσίωσηστην Ευρωζώνη, διακήρυξε την Κυριακή οθριαμβευτής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Σλοβακία, Σοσιαλδημοκράτηςπρώην και μελλοντικός πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο...

Συγκεντρώνονταςτο 44,4 % και 83 από το σύνολο των 150 εδρών της σλοβακικής Βουλής,
τοΣοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ρόμπερτ Φίτσο πέτυχε το καλύτερο εκλογικόαποτέλεσμα που είχε ποτέ κόμμα στην ιστορία της ανεξάρτητης Σλοβακίας από τηνίδρυσή της την 1.1.1993, ώστε η νίκη του αυτή, που του εξασφαλίζει σαφήαυτοδυναμία, να χαρακτηρίζεται «ιστορική».
Χαιρετίζονταςτην «εντυπωσιακή επιτυχία» του αδελφού σλοβακικού κόμματος, ο καγκελάριος τηςγειτονικής Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν,τόνισε την Κυριακή πως αυτή η εκλογική νίκη δίνει μια επιπλέον ώθηση για μιακοινωνικότερη Ευρώπη.
Τηνίδια στιγμή, αναλυτές θεωρούν πως σε περίπτωση υλοποίησης από τον μελλοντικόπρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο των προεκλογικών του υποσχέσεων και των σημερινών τουδιακηρύξεων, που συνεπάγονται αύξηση των δημοσίων δαπανών, η Σλοβακία μπορεί ναβρεθεί αντιμέτωπη με παρέκκλισή της στην τήρηση των επιταγών των Βρυξελλών ωςπρος τον προϋπολογισμό και το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ασκώνταςτο Σάββατο το εκλογικό του δικαίωμα, ο πρόεδρος της Σλοβακίας, ΙβανΓκασπάροβιτς, χαρακτήρισε την αναμέτρηση τη σημαντικότερη από τις πρώτεςελεύθερες εκλογές στην ενιαία τότε, Τσεχοσλοβακία το 1990, επισημαίνοντας ότι ημελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πολύ υπεύθυνες αποφάσεις σε σχέση μετην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, παραπέμποντας καιστον σημαντικό ρόλο που, όπως είπε, καλείται να παίξει η χώρα στο πλαίσιο τηςπροεδρίας της στην ΕΕ το 2014.
Συντριπτικήήττα στις πρόωρες εκλογές υπέστη το μεγαλύτερο κόμμα της μέχρι τώρατετρακομματικής δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, η Δημοκρατική και ΧριστιανικήΈνωση της απερχόμενης πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα, με κεντρικό υποψήφιο τονπρώην πρωθυπουργό και απερχόμενο τώρα υπουργό Εξωτερικών, Μίκουλας Ντζουρίντα,ο οποίος έχει κατηγορηθεί για ανάμιξη σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Τοκόμμα του Ντζουρίντα συγκέντρωσε ποσοστό 5,9 %, μόλις το ένα τρίτο του ποσοστούτου στις προηγούμενες εκλογές, αλλά μπόρεσε τελικά να περάσει το εκλογικό μέτροτου 5 % και να διασώσει την παραμονή του στη νέα σλοβακική Βουλή.
Στιςεκλογές οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα μήνυμα όχι μόνον στη Δημοκρατική καιΧριστιανική Ένωση του Ντζουρίντα, αλλά και σε άλλα δεξιά κόμματα που φέρεται ναεμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς που επισκίασε τον προεκλογικό αγώνα.
Πρόκειταιγια την αποκαλούμενη «υπόθεση Γορίλα» που αφορά αμφιλεγόμενες διασυνδέσειςανάμεσα σε γνωστούς πολιτικούς της Σλοβακίας και στην εδρεύουσα στηνΜπρατισλάβα, επενδυτική εταιρεία «Πέντα».
Το σκάνδαλο ξέσπασε με την αποκάλυψη τον περασμένοΔεκέμβριο, εμπιστευτικών πρωτοκόλλων υπο
Keywords
Τυχαία Θέματα