«Κλειδώνει» με δικαστική απόφαση η προεδρική θητεία Γκιουλ έως το 2014

Ανέπαφες παραμένουν οι προεδρικές φιλοδοξίες του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας που απορρίπτει προσφυγή της αντιπολίτευσης κατά της παράτασης της θητείας του νυν προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ....
Το Συνταγματικό Δικαστήριο γνωμοδότησε υπέρ νόμου που εισήγαγε η τουρκική κυβέρνηση τον Ιανουάριο στην Εθνοσυνέλευση παρατείνοντας τη θητεία Γκιουλ κατά δύο έτη, έως το 2014, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να διεκδικήσει το αξίωμα μετά την εισαγωγή προεδρικού συστήματος.

Το
δικαστήριο απεφάνθη, επίσης, ότι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ μπορεί να διεκδικήσει την επανεκλογή του όταν λήξει η θητεία του, βάσει των όσων δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής στους δημοσιογράφος αξιωματούχος του Συνταγματικού Δικαστηρίου και μεταδίδει το Reuters.
Με το νόμο του Ιανουαρίου η ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση της Τουρκίας έδωσε επταετή ισχύ στη θητεία του προέδρου. Η εξέλιξη ερμηνεύτηκε ως ένδειξη της πρόθεσης του πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματος Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) Ταγίπ Ερντογάν να μην περιορίσει τις δραστηριότητές του και να εξαντλήσει αντίθετα τα χρονικά περιθώρια που έχει στην πρωθυπουργία.

πηγή: Reuters - in.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα