Κινεζικό ενδιαφέρον και για τα αεροδρόμια…



Μετά το λιμάνι του Πειραιά, οι κινέζοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους και για τα αεροδρόμια της χώρας. Συγκεκριμένα, για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μηνός, οι επικεφαλής του κινεζικού Shenzhen Airport και της Friedmann Pacific Asset Management, εξέφρασαν εχθές στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το ενδιαφέρον τους...για την απόκτηση του ποσοστού που κατέχει η γερμανική Hochtief
στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», για τη συμμετοχή τους στις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων τους σε Cargo και Logistics. Όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών, στόχος της κοινοπραξίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με την προσέλκυση αεροπορικών εταιριών από τη Ν.Α. Ασία και, ειδικότερα, η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας και Κίνας. Η κοινοπραξία διαμορφώνει αυτή την περίοδο το επιχειρηματικό σχέδιό της και ετοιμάζεται για τη διαμόρφωση της πρότασής της.

Επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η εταιρία του αεροδρομίου του Shenzhen, η οποία διαχειρίζεται ένα ταχέως αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο της Κίνας, με κίνηση που προσεγγίζει τα 30 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση, ενώ διακινούνται 828 χιλιάδες τόνοι εμπορεύματα. Το αεροδρόμιο αποτελεί τη βάση της κινεζικής αεροπορικής εταιρίας Shenzhen Airline, που είναι μέλος της Star Alliance από το Νοέμβριο 2012. Η εταιρία του αεροδρομίου Shenzhen Airport είναι εισηγμένη στο τοπικό χρηματιστήριο από το 1998. Η Friedmann Pacific Asset Management ltd είναι εταιρία επενδύσεων με σημαντική παρουσία σε έργα υποδομών και μισθώσεις αεροσκαφών.
Υπενθυμίζεται ότι οι κινέζοι μέσω της Cosco το 2008 κέρδισαν το διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση των προβλητών 2 και 3 του ΟΛΠ, και υλοποίησε αυτή τη σύμβαση προχωρώντας σε συμβατικά ποσά επενδύσεων. Στις αρχές του 2010 άρχισε να λειτουργεί ο τερματικός σταθμός (terminal) και σε σύντομο χρονικό διάστημα η εταιρεία κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εμπορικών εταιρειών, λόγω της πλεονεκτικής θέσης της χώρας. Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 στο σταθμό της Cosco διακινήθηκαν συνολικά 535.000 εμπορευματοκιβώτια (TEUs) έναντι 504.000 (TEUs) το 2012, όποτε διακινήθηκαν συνολικά 2,1 εκατ. εμπορευματοκιβώτια (TEUs), έναντι 1.188.148 TEUs το 2011. Η δυνατότητα του σταθμού της Cosco, 7.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι για 2,6 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.
Η εταιρεία έχει στόχο να φτάσει σε μεγαλύτερα νούμερα τους επόμενους μήνες και αυτή τη στιγμή σχεδιάζει επιπλέον αναβάθμιση των δυνατοτήτων της στη διαχείριση φορτίων με την ολοκλήρωση της προβλήτας 3 που αυτή τη στιγμή έχει γίνει η μισή. Επιπλέον αναμένεται και η αναβάθμιση της προβλήτας 2 με καινούργια μηχανήματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα