Τραπεζικός γολγοθάς μετά… το Πάσχα

Την τελική φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έθεσαν επί τάπητος χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ. Αναστασία Σακελλαρίου.

Οι εγκρίσεις, όπως

προβλέπει το Μνημόνιο, θα έχουν ληφθεί για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) μέχρι το τέλος του μήνα και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα ξεκινήσουν σταδιακά λίγο μετά το Πάσχα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης εκ των πραγμάτων έως τις αρχές Ιουνίου.

Τι ψάχνουν

Επίσης συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τις εκτιμήσεις και την ενημέρωση που έχουν οι ρυθμιστικές αρχές, το πώς εξελίσσεται ο αγώνας των τραπεζών για την εξασφάλιση του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. Οι συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν τις Alpha και Πειραιώς να έχουν εξασφαλίσει το 10% και να επιδιώκουν μεγαλύτερη συμμετοχή ώστε να μη χρειαστεί να εκδώσουν τα μετατρέψιμα σε μετοχές ομόλογα CoCos, τα οποία έχουν ετήσιο κλιμακούμενο επιτόκιο από 7% έως 9% στην πενταετία.

Για τις ΕΤΕ και Eurobank οι προσπάθειες συνεχίζονται με επαφές και προσεγγίσεις Ελλήνων επιχειρηματιών και ξένων επενδυτών. Η… ονοματολογία για πιθανούς επενδυτές είναι ιδιαίτερα έντονη, ωστόσο καμία τράπεζα επισήμως δεν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τις φήμες. Στην περίπτωση της ΕΤΕ, μετά τη φερόμενη συμμετοχή Λάτση στην ΑΜΚ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον υπάρχει και από τον Έλληνα κροίσο, Τέλη Μυστακίδη, έναν από τους τέσσερις ιδιοκτήτες της Glencore.

Οι μέτοχοι της Alpha Bank έδωσαν ήδη το «πράσινο φως» στην ΑΜΚ, ύψους 4,6 δισ. ευρώ, με τη διοίκησή της να δηλώνει αισιόδοξη για την επίτευξη του στόχου του 10%, ενώ η Πειραιώς θα λάβει τις τελικές εγκρίσεις την επόμενη Τρίτη για την αύξηση των 7,335 δισ. ευρώ. Η τράπεζα σκοπεύει να καλύψει το 10% με δύο τρόπους: κατά 400 εκατ. ευρώ σε μετρητά από επενδυτές με ιδιωτική τοποθέτηση και μερική κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και τα υπόλοιπα 335 εκατ. ευρώ με παροχή δικαιώματος προτίμησης στους παλαιούς μετόχους και με κάλυψη των αδιάθετων μετοχών από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η Πειραιώς πούλησε την ATE Romania

Την ίδια στιγμή η Πειραιώς συνεχίζει τον εξορθολογισμό λειτουργιών της ATE και των περιουσιακών που πέρασαν στον έλεγχό της. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στην πώληση της ATE Bank Romania στον κ. Dorinel Umbrarescu, επικεφαλής επιχειρηματικού ομίλου με κύρια δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών στη Ρουμανία, έναντι ποσού 10,3 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω μεταβίβαση θα υλοποιηθεί αφού πρώτα έχει ολοκληρωθεί η απόσχιση της πλειονότητας των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της ATE Bank Romania και η εισφορά αυτών στην Piraeus Bank Romania S.A. H συμφωνία υπόκειται στη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Ρόη Χάϊκου, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα