«Καμπανάκι» για το Ασφαλιστικό…

Με μαύρη τρύπα 1,75 δισ. ευρώ θα κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός του Ασφαλιστικού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων των Ταμείων, την ίδια στιγμή που η Τρόικα θέτει σοβαρές ενστάσεις αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα τους και τις προβλέψεις της...
κυβέρνησης Σαμαρά
για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους.
Στην έκθεση μάλιστα του ΔΝΤ, η οποία θα δοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στη δημοσιότητα, το συγκεκριμένο ζήτημα θα βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενος εκτροχιασμός του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ενοποιήσεις Ταμείων, ενσωμάτωση επικουρικών ταμείων στους φορείς κύριας ασφάλισης και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων αποτελούν μονόδρομο έτσι ώστε να υπάρξει μια ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος σε μια χώρα, όπου μεγάλο τμήμα του πληθυσμού λαμβάνει σύνταξη.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και έχουν ήδη δρομολογηθεί (δημιουργία αρχικά τριών υπερ-Ταμείων), ωστόσο όπως και σε άλλες περιπτώσεις, παρατηρείται μια κωλυσιεργία στην εφαρμογή τους. Οικονομικοί μελετητές εκτιμούν πως η νέα αναλογιστική μελέτη, που αναμένεται να παρουσιαστεί το φθινόπωρο, θα φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματα και τις παθογένειες του Ασφαλιστικού, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στις προβλέψεις βιωσιμότητας Ταμείων όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ.
Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση
Το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι από τη μέχρι τώρα εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού δεν προκύπτουν ανοίγματα στα Ταμεία, μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα, ενώ στελέχη του Υπουργείου Εργασίας αφήνουν να εννοηθεί πως οι προβλέψεις των Ταμείων είναι παρακινδυνευμένες.
Προς αυτήν την κατεύθυνση έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρώτο πεντάμηνο του 2014 τα Ταμεία έχουν απορροφήσει το 41,3% του ετήσιου ποσού της επιχορήγησης που προβλέπεται για την κάλυψη του ελλείμματος έναντι 41,7% του στόχου. Ωστόσο, οι διοικήσεις των Ταμείων κάνουν λόγο για ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η κατάσταση στο Ασφαλιστικό θα επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα μείωση συντάξεων.
Οι «μαύρες τρύπες»:

ΙΚΑ: 807,9 εκατ. ευρώ ΟΑΕΕ: 462,7 εκατ. ευρώΟΓΑ: 181,3 εκατ. ευρώΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: 91,3 εκατ. ευρώΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΤΟΜΕΑΣ ΤΣΑΥ ΣΤΟ ΕΤΑΑ): 39,5 εκατ. ευρώ Ειδικότερα, επισημαίνουν πως η ανεργία και η ύφεση επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τις εισφορές προς τα Ταμεία, ενώ ανασταλτικά λειτουργεί και η μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2015-2018, τα χρήματα που θα βγουν από τον κρατικό «κορβανά» για την κάλυψη αναγκών των Ταμείων θα διαμορφωθούν στα 8,6 δισ. ευρώ ανά έτος, ποσό αρκετά μειωμένο σε σχέση με τα 15 δισ. ευρώ του 2012, τα 21 δισ. ευρώ το 2011 και τα 18,9 δισ. ευρώ το 2009.
Keywords
Τυχαία Θέματα