Ιταλία: νέα σειρά σκανδάλων αποκαλύπτει ο Μόντι

Για μια νέα σειρά σκανδάλων που παραπέμπει στην εποχή της δικαστικής έρευνας «Καθαρά Χέρια» κάνει λόγο ο Μάριο Μόντι, με φόντο την υπόθεση της ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας Finmeccanica, το τραπεζικό σκάνδαλο στη Σιένα και τις καταγγελίες για υπεξαιρέσεις εκ μέρους πολιτικών. Την ίδια στιγμή ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έρχεται να ανασκευάσει τη δήλωση ότι «οι μίζες στο εξωτερικό είναι αναγκαίες»...

Ο συλληφθείς για διαφθορά
επικεφαλής της βιομηχανίας Finmeccanica Τζουζέπε Ορσι παραιτείται ταυτόχρονα από τη θέση στην εταιρεία, ενώ και η Ινδία κινείται προς την ακύρωση των συμβολαίων της με την ιταλική βιομηχανία, μετά τις αποκαλύψεις ότι η Finmeccanica προχώρησε σε δωροδοκίες προκειμένου να αποσπάσει το 2010 σύμβαση ύψους 750 εκατ. δολαρίων για την πώληση 12 ελικοπτέρων.
«Μετά τις συλλήψεις και τις αποκαλύψεις των ημερών αυτών μπορούμε πράγματι να κάνουμε λόγο για ένα νέο σκάνδαλο σαν εκείνα της δικαστικής έρευνας "Καθαρά Χέρια", πριν από 20 χρόνια» δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου της Rai.
«Τα στοιχεία που διαθέτουμε είναι παραπλήσια με την έρευνα "Καθαρά Χέρια", αλλά η ελπίδα είναι μικρότερη. Την περίοδο 1992-1993 είχαμε μια δράση η οποία εκλαμβανόταν ως απελευθερωτική. Υπήρχε η πεποίθηση ότι η δράση της Δικαιοσύνης και η συνειδητοποίηση των πολιτών θα οδηγούσαν στην πάταξη του φαινομένου» ανέφερε.
«Στην πραγματικότητα, όμως, η δράση των δικαστών συνεχίστηκε, η συνείδηση των Ιταλών και ιδίως των πολιτικών επαναπαύτηκε και βρεθήκαμε πάλι στο ίδιο σημείο» κατέληξε ο Μόντι.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έσπευσε, εν τω μεταξύ, να ανασκευάσει τη δήλωσή του ότι «το να πληρώνει κανείς δωροδοκίες στο εξωτερικό είναι αναγκαίο».
Σε συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή στη ραδιοφωνία της Rai ο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι «δεν αναφέρθηκε ποτέ σε δωροδοκίες διότι αποτελούν αδίκημα, το οποίο πρέπει να αποφεύγεται και όταν διαπράττεται, επιβάλλεται να τιμωρείται».
Υποστήριξε ότι «περιορίστηκε να φωτογραφίσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ιταλικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό». Πάντως ένα 24ωρο πριν δήλωνε ότι «οι δωροδοκίες υπάρχουν, φτάνει με την παράλογη ηθικολογία».
Το σκάνδαλο της Finmeccanica
Παραιτήθηκε από τη θέση του στην κεφαλή της Finmeccanica ο Τζουζέπε Ορσι, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη για διεθνή διαφθορά κατηγορούμενος για δωροδοκία ινδών κυβερνητικών αξιωματούχων προκειμένου να εξασφαλίσει την πώληση δώδεκα ελικοπτέρων AgustaWestland.
Ο Ορσι παραιτήθηκε επίσης από τη θέση του ως μέλους του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τον δικηγόρο του. Η επιστολή παραίτησης υποβλήθηκε στον δικαστή που διεξάγει την προκαταρκτική έρευνα και ανέκρινε τον Ορσι.
Την ίδια στιγμή η Ινδία ανακοίνωσε ότι ξεκινά διαδικασία για την ακύρωση του συμβολαίου για τα δώδεκα στρατιωτικά ελικόπτερα που είχαν παραγγελθεί στη Finmeccanica. Βάσει των όρων του συμβολαίου το σύνολο των ελικοπτέρων πρέπει να έχει παραδοθεί ως το 2014 και η Ινδία έχει μέχρι στιγμής παραλάβει τρία.
Keywords
Τυχαία Θέματα