Ισραήλ και Χαμάς «διαπραγματεύονται ανεπίσημη εκεχειρία» στη Γάζα

Το Τελ Αβίβ και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς υπό τον έλεγχο της οποίας είναι η Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται στη διαπραγματευτική οδό προς ανεπίσημη εκεχειρία στην περιοχή.....
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, έπειτα από πολλές ημέρες συνεχιζόμενων θανατηφόρων επιθέσεων και από τις δύο πλευρές, οι συζητήσεις για εκεχειρία επετεύχθησαν με την ενεργή βοήθεια και στήριξη της ιδέας από την Αίγυπτο.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι ακριβείς όροι που συζητούνται και η διάρκειά της παραμένουν ένα καλά κρυμμένο «μυστικό».

Στο Ισραήλ, πέντε άνθρωποι έχουν τραυματισθεί σοβαρά από την έναρξη των επιθέσεων με ρουκέτες, την περασμένη Δευτέρα από τη Γάζα. Η «απάντηση» των Ισραηλινών δεν άργησε να έρθει. Η πόλη της Γάζας δέχτηκε επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις μαχητές της Χαμάς.
Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και στις δύο πλευρές.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποσχέθηκε να συνεχίσει τις «στοχευμένες επιθέσεις» προς στόχους μαχητών, οι οποίοι χτυπούν τη χώρα του με πυραύλους.
«Δεν πηγαίναμε γυρεύοντας για τέτοια εξέλιξη και δεν ξεκίνησε εξαιτίας μας» ε’ιπε ο ίδιος. «Όμως, εάν συνεχιστεί η κατάσταση, είμαστε προετοιμασμένοι να απαντήσουμε με πιο γενικευμένες και δυναμικότερες επιχειρήσεις» τόνισε ο Νετανιάχου.

Η επίσκεψη Άστον
Η έξαρση της βίας στην περιοχή της Γάζας συμπίπτει με την επίσκεψη της Ευρωπαίας επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων, Κάθριν Άστον, η οποία βρίσκεται στο Ισραήλ με σκοπό να προσπαθήσει να ανακινήσει τις "εν υπνώσει" ειρηνευτικές διαδικασίες στη Μέση Ανατολή.
Η Άστον επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες και Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντίστοιχα. Η συνάντησή της με τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, που είχε προγραμματισθεί για την Τετάρτη, ακυρώθηκε ώστε να καταφέρει ο Ισραηλινός αξιωματούχος να κάνει περιοδεία στα σύνορα με τη Γ¨αζα για αποτίμηση της κατάστασης.
Σήμερα Πέμπτη, η Άστον αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό του, Σαλάμ Φαγιάντ.
Η ίδια, σχολιάζοντας την κατάσταση -και εμμέσως αναφερόμενη και στην συριακή κρίση- τόνισε πως «αυτή είναι μία σημαντική στιγμή (για ειρήνη) για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».
Keywords
Τυχαία Θέματα