ΗΠΑ: Ανησυχία για την προεκλογική καμπάνια λόγω του «Σάντι»

Ο τυφώνας Σάντι δεν έχει χτυπήσει ακόμη τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει βγάλει όμως ήδη εκτός προγράμματος την προεκλογική κούρσα των υποψηφίων προέδρων που σκόπευαν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις στις επίμαχες πόλεις, μόλις δέκα ημέρες πριν προσέλθουν οι Αμερικανοί στις κάλπες....
Ο ρεπουμπλικάνος προεδρικός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ άλλαξε το προεκλογικό του πρόγραμμά, κατευθυνόμενος περισσότερο προς την αμερικανική
ενδοχώρα, πυροδοτώντας φόβους ότι η «Σάντι» ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τις επικείμενες εκλογές.

Από την άλλη, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προσπαθεί να συνδυάσει τα καθήκοντά του, με την προεκλογική του εκστρατεία και τώρα τη διαχείριση των ενδεχόμενων συνεπειών του τυφώνα Σάντι, σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων. Ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε σε μια συγκέντρωση 8.500 υποστηρικτών του στη Νάσουα του Νιου Χάμσιρ το Σάββατο και παρά τη Σάντι δεν επρόκειτο να ακυρώσει συγκέντρωσή του στην Βιρτζίνια το βράδυ της Δευτέρας.
Ο Ρόμνεϊ κατάφερε να συγκεντρώσει 10.000 υποστηρικτές του στην Πενσακόλα το Σάββατο, ενώ ακύρωσε μιας ολόκληρη ημέρα προεκλογικών εκστρατειών στη Βιρτζίνια και αντιθέτως μετέβη στο Οχάιο για να συνδράμει τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο αντιπρόεδρο Πολ Ράιαν.

«Το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε ο πρόεδρος και εγώ είναι να μπούμε στην μέση. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ασφάλεια και η υγεία του κόσμου», δήλωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Οι αξιωματούχοι της εκλογικής υπηρεσίας μάχονται για να εξασφαλίσουν ότι οι διακοπές ρεύματος δεν θα διαταράξουν τη διαδικασία πρόωρης ψηφοφορίας που ήδη διενεργείται και που θεωρείται κρίσιμη και για τους δύο υποψηφίους σε αυτή την εκλογική διαδικασία.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο τυφώνας θα επηρεάσει την ψηφοφορία, μέλη όμως του επιτελείου του δεν έχουν την ίδια άποψη. «Οτιδήποτε διαταράσσει τα προγράμματα και τις εκστρατείες των υποψηφίων σε αυτή τη φάση της προεδρικής κούρσας είναι σημαντικό. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι σημαντικές για τις καμπάνιες ως τρόπος ενεργοποίησης των ψηφοφόρων, και ακόμη ποιο σημαντικές όταν μιλάμε για πρώιμη ψηφοφορία στις πολιτείες όπου αυτό επιτρέπεται. Οι υποψήφιοι μπορούν να εμφανιστούν γα παράδειγμα μέσω μια δορυφορικής συνέντευξης, αλλά δεν υπάρχει υποκατάστατο για την άμεση επαφή. Επίσης, τίποτε δεν τραβάει περισσότερο την προσοχή από ό,τι ένα μείζον καιρικό φαινόμενο. Ο τυφώνας έχει πρωτοστατήσει στα δελτία ειδήσεων όλων των ειδησεογραφικών δικτύων τις τελευταίες τρεις ημέρες και πρόκειται να κάνουν το ίδιο και για τις άλλες τρεις τουλάχιστον. Το αποτέλεσμα είναι ότι "παγώνει" η εκστρατεία ως έχει. Αν πιστέψουμε ότι ο πρόεδρος διατηρεί ένα στενό αλλά στατιστικά σημαντικό προβάδισμα στις πολιτείες-κλειδιά, οτιδήποτε αποτρέπει τον Ρόμνεϊ από το να αποκτήσει νέα ώθηση ή δυναμική είναι δυνητικά σημαντική», λέει κορυφαίος σύμβουλος του Ομπάμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα