Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Concordia αρνείται κάθε ευθύνη

Οι ιδιοκτήτες του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου «Costa Concordia» δεν γνώριζαν για την επικίνδυνη πρακτική της προσέγγισης των πλοίων στην ακτή, ώστε να έχουν καλύτερη θέα οι τουρίστες, δήλωσε σε σημερινή συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Costa Cruises», Πιερ Λουίτζι Φόσκι....

Οι Αρχές που ερευνούν τα αίτια του ναυαγίου ανακοίνωσαν ότι ο πλοίαρχος του «Costa Concordia» οδήγησε το πλοίο πολύ κοντά στις ακτές του νησιού Τζίλιο στην Τοσκάνη, με αποτέλεσμα το πλοίο των 114.500 τόνων να ναυαγήσει την περασμένη εβδομάδα, προφανώς στη διάρκεια
ελιγμού, γνωστού ως «χαιρετισμός», που το έφερε σε απόσταση 150 μέτρων από την ακτή.
Ο Φόσκι είπε στην εφημερίδα «Corriere della Sera» ότι κάποιες φορές τα πλοία περνούν κοντά από τις ακτές, στο πλαίσιο αυτού που αποκάλεσε «τουριστική ναυσιπλοΐα», αλλά, όπως είπε, αυτό γίνεται πάντα με ασφάλεια και διέψευσε ότι η εταιρεία γνώριζε πως το «Concordia» θα πλησιάσει τόσο τις ακτές.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω κάποιοι πλοίαρχοι, χωρίς να μας ενημερώνουν, να ορίζουν πορεία κοντινότερη προς τη στεριά. Ωστόσο, μπορώ να αποκλείσω το να γνωρίζουμε ότι θα το έκαναν χωρίς ασφάλεια» πρόσθεσε.

Ήδη διατυπώνονται ερωτήματα για το αν η εταιρεία «Costa Cruises», θυγατρική της «Carnival Corp», της μεγαλύτερης διαχειρίστριας εταιρείας κρουαζιέρων στον κόσμο, μπορεί να αγνοούσε την πρακτική του «χαιρετισμού» των πλοίων.

Ο Ενρίκο Σέρνι, πρώην πρόεδρος της RINA, ενός από τους παλαιότερους νηογνώμονες στον κόσμο, άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι είναι δύσκολο η «Costa» να μην γνώριζε τη συνήθεια των πλοιάρχων να πλησιάζουν πολύ το Τζίλιο για τον «χαιρετισμό».
Ο Σέρνι παραιτήθηκε λίγο αργότερα από τη θέση του και η RINA εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι διαδρομές που έχουν οριστεί από την Costa «πληρούν όλα τα κριτήρια της σωστής ναυσιπλοΐας».
Η «Costa Cruises» έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Φραντσέσκο Σκετίνο, πλοίαρχο του Concordia, και χαρακτήρισε εαυτήν θιγόμενο μέρος στην υπόθεση, στην οποία ο Σκετίνο κατηγορείται από τους εισαγγελείς για πολλαπλές ανθρωποκτονίες, πρόκληση ναυαγίου και εγκατάλειψη πλοίου προτού εκκενωθεί από τους επιβάτες του.

Ο Φόσκι καταδίκασε την καθυστέρηση εκκένωσης του πλοίου μετά την πρόσκρουσή του σε βράχο και διέψευσε ότι ασκήθηκε πίεση στον Σκετίνο να περιμένει-- με γνώμονα το κόστος-- προτού αποφασίσει να εγκαταλείψει το πλοίο.
«Σας διαβεβαιώνω ότι κανένας δεν σκέφτηκε με οικονομικούς όρους. Αυτή θα ήταν μια επιλογή που θα παραβίαζε τις ηθικές μας αρχές» είπε στην εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα