Η φοβία του Σαμαρά και το κρυφτούλι του Βενιζέλου...

(Απο την:eleftheriaonline)...
Πεδίο πειραματισμών για πολιτικούς σχεδιασμούς η Περιφέρεια Πελοποννήσου, βρίσκεται δικαιολογημένα τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η Νέα Δημοκρατία, σε μια θεαματική στροφή στάσης, όπως όλα δείχνουν επιλέγει να στηρίξει...
τον μέχρι πρότινος πολιτικό της αντίπαλο Πέτρο Τατούλη, προκαλώντας τρικυμία στις γραμμές της και σε στελέχη της που έχουν ανοιχτούς πολιτικούς λογαριασμούς με τον περιφερειάρχη.

Οχι μόνον λόγω
της πορείας του στην πολιτική σκηνή, αλλά και λόγω του τρόπου με τον οποία αντιμετώπισε τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της θητείας του. Για την οποία, πλήθος στελεχών διατυπώνει σοβαρές εντάσεις.
Η επιλογή Τατούλη αντανακλά τη φοβική στάση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για την τύχη της Περιφέρειας, εξαιτίας του κατακερματισμού δυνάμεων στο χώρο της ευρύτερης Δεξιάς και της έλλειψης προσώπου με αναγνωρισιμότητα που θα μπορούσε να κερδίσει την άλλοτε προνομιακή για την παράταξη Περιφέρεια. Ο υποψήφιος που θα επέλεγε η Νέα Δημοκρατία με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή θα είχε να αντιμετωπίσει τις εξής ανταγωνιστικές υποψηφιότητες: Του Πέτρου Τατούλη που εκβίαζε με την κάθοδό του. Του Γιάννη Μανώλη που έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα και στηρίζεται από τον Βύρωνα Πολύδωρα και το Χρήστο Ζώη. Του... πρώην στελέχους της Γιώργου Αναγνωστάκου, που στηρίζεται από τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Και φυσικά το μόρφωμα που θα υποστηρίξει η Χρυσή Αυγή, η οποία διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στην Περιφέρεια.
Μπροστά στο φόβο ο υποψήφιος να μην φτάσει στη δεύτερη Κυριακή, με δεδομένο τον έντονο πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών, ή να περάσει με μικρό ποσοστό, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε τη συνεργασία με τον μέχρι πρότινος πολιτικό του αντίπαλο. Και βρήκε συμπαραστάτη στο "πολιτικό πλυντήριο" τον συγκυβερνήτη του Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος παρά την αντίδραση των περισσότερων στελεχών του φαίνεται πως επιλέγει τη στήριξη Τατούλη εφόσον εξασφαλίσει ορισμένα ανταλλάγματα, σε ένα παζάρι θέσεων αντιπεριφερειαρχών. Αδιαφορεί για την ενδεχόμενη διάσπαση των ισχνών πλέον δυνάμεών του, αφού θα μπορέσει να κρυφτεί πίσω από το εκλογικό αποτέλεσμα - ή θεωρεί πως δεν θα καταφέρουν να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο εκείνοι που αντιδρούν.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ο κ. Τατούλης διατείνεται ότι έχει τη στήριξη του γερμανικού παράγοντα -την οποία εμμέσως ο ίδιος έχει επικαλεστεί πολλές φορές-, ενώ εκκρεμεί η ιστορία με τη διαχείριση σκουπιδιών, για την οποία υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και παράλληλα η Περιφέρεια έχει αναπτύξει ένα δίκτυο δημοσίων σχέσεων με παράγοντες κεντρικών μέσων ενημέρωσης.
Ως εκ τούτου στο πρόσωπο του κ. Τατούλη εκφράζεται η σύγκλιση των δυνάμεων του κυβερνητικού μπλοκ και των μηχανισμών που το στηρίζουν, με την προσδοκία ότι μπορεί να υπερβεί τα εμπόδια και να κερδίσει την Περιφέρεια. Μια σύγκλιση που διεκδικεί πανελλαδική πρωτοτυπία και είναι έξω από τις στρατηγικές των κομμάτων της συγκυβέρνησης όσον αφορά τη μελλοντική τους πολιτική παρουσία.

ΤΟ... ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
Από την άλλη πλευρά πειραματίζεται εν μέσω κλυδωνισμών και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία του επέβαλε την υποψηφιότητα Βουδούρη και δεν υποχώρησε παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από τις οργανώσεις του κόμματος. Πολλά στελέχη δεν έχουν ακόμη δεχθεί το… τετελεσμένο, αλλά οι τοποθετήσεις των περί τον Τσίπρα παραγόντων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ανατροπής της απόφασης. Καθόλου τυχαία η εξέλιξη, αντανακλά την πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος να σηματοδοτήσει και μελλοντικές συνεργασίες στη λογική του αντιμνημονιακού μπλοκ. Ομως στο πεδίο εφαρμογής αυτής της πολιτικής η επιλογή προσώπων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις και μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν θεωρητικά αυτή την πολιτική. Η δεξαμενή παραγόντων είναι συγκεκριμένη και η ηγεσία του κόμματος ενεργεί στην υπόθεση Βουδούρη με "πολιτική πυγμής" προειδοποιώντας για την προνομιακή διαχείριση αυτής της υπόθεσης απέναντι σε ενστάσεις και αντιδράσεις.
Οι αντιδράσεις δεν έχουν κοπάσει, αλλά είναι βέβαιο ότι η συγκρότηση "κυβερνητικού μπλοκ" υποστήριξης του Πέτρου Τατούλη θα προκαλέσει και τη συσπείρωση των δυνάμεων του "αντιμνημονιακού μπλοκ" σε βαθμό που δεν μπορεί να εκτιμηθεί στις σημερινές συνθήκες, πριν εξελιχθεί η πολιτική καμπάνια και τραβήξουν τα χαρτιά τους οι αντίπαλοι ή κάνουν το παιχνίδι τους τα συστήματα των μέσων ενημέρωσης.

Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Εξ αντανακλάσεως προκύπτει και το τρίτο πείραμα συνεργασίας δυνάμεων, της Κεντροαριστεράς, καθώς φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου ανάμεσα στις δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν με την επιλογή της ηγεσίας στο πρόσωπο του Τατούλη. Οπως όλα δείχνουν, οι προτιμήσεις συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του Τάσου Αποστολόπουλου, αλλά δεν αποκλείονται και άλλες περιπτώσεις. Κινήσεις γίνονται από παλαιότερα, αλλά οι διεργασίες επισπεύδονται, και γιατί το "όχι" του Πανούση που θα ήθελε ως υποψήφιο η ΔΗΜΑΡ έγινε οριστικό, αλλά και γιατί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αιφνιδιάστηκαν από την απροκάλυπτη στήριξη Τατούλη με διάφορα προσχήματα.

Ο Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ
Και τα πειράματα κλείνουν στο πρόσωπο του Γιάννη Μανώλη, όπου το νέο κόμμα Ενωση για την Πατρίδα και το Λαό (Πολύδωρας και Ζώης) επενδύει την πολιτική του παρουσία, λόγω και των συνθηκών στην περιοχή και της αναγνωρισιμότητας του κατά πάσα πιθανότητα υποψηφίου. Ο ανταγωνισμός στο χώρο τής πέραν της ΝΔ Δεξιάς είναι έντονος, και αυτή η παρουσία έχει ξεχωριστή σημασία στην εξέλιξη των σχηματισμών
Keywords
Τυχαία Θέματα