Φαλάκρα: Ο φόβος των ανδρών…

Είναι ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης και οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον όρο ανδρογενετική αλωπεκία για να τον περιγράψουν, γιατί εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Σε αυτού του τύπου την αλωπεκία, οι τρίχες στους κροτάφους και την κορυφή του κεφαλιού γίνονται όλο και πιο αδύναμες, άχρωμες, δεν μακραίνουν και τελικά εξαφανίζονται. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 75% των ανδρών εμφανίζει ανδρογενή αλωπεκία μέχρι την ηλικία των 40 ετών, ενώ από αυτούς ένα μικρό ποσοστό την εμφανί¬ζει πολύ νωρίτερα (πριν από την ηλικία των 20 ετών) με τη μορφή της... μετωπο-κροταφικής αραίωσης.
Αν και η ανδρογενετική αλωπεκία δεν επηρεάζει την υγεία των ανδρών, μπορεί να επιδράσει αρνητικά στον ψυχισμό τους.

Η ανδρογενετική αλωπεκία εξαρτάται κυρίως από τρεις παράγοντες: Την ηλικία, καθώς, όσο περνούν τα χρόνια, αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσετε φαλάκρα. Επίσης την κληρονομική προδιάθεση, αν δηλαδή οι στενοί συγγενείς σας, είτε από τη μεριά του πατέρα είτε από τη μεριά της μητέρας, έχουν χάσει τα μαλλιά τους, έχετε μεγάλη πιθα¬νό-τητα το ίδιο να συμβεί και σε σας.

Η κληρονομικότητα επηρεάζει, επίσης, την ηλικία κατά την οποία θα ξεκινήσει η αραίωση, αλλά και την ταχύτητα της τριχόπτωσης. Τέλος τα ανδρογόνα στον οργανισμό, για την ακρίβεια την τεστοστερόνη, που αποτελεί τη βασική ανδρική ορμόνη. Όταν η τεστοστερόνη φτάσει μέσω του αίματος στο θύλακα της τρίχας, ενώνεται με ένα ένζυμο και μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη, που παρεμβαίνει στη δραστηριότητα του DNA και αδυνατίζει την τρίχα. Επομένως, η ανδρογενετική αλωπεκία δεν οφείλεται στην υπερβολική συγκέντρωση ανδρικών ορμονών, αλλά στην αντίδραση των τριχών στην παρουσία τους.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεται τι πρέπει να κάνετε ειδικά εάν η έντονη τριχόπτωση σας επη¬ρεάζει ψυχολογικά. Εάν θέλετε να την καταπολεμήσετε, υπάρχουν στη διά¬θεσή σας συντηρητικές αγωγές (φαρμακευτικές αγωγές γίνονται εφ’ όρου ζωής με μικρά διαλείμματα), αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις.

Ωστόσο, η επιτυχία όποιας μεθόδου κι αν επιλέξετε εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και από την έγκαιρη εφαρμογή της.
Keywords
Τυχαία Θέματα