ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΕ Η ΙΣΠΑΝΙΑ…

Επίσκεψη στην Ισπανία πραγματοποιεί τη Μεγάλη Παρασκευή αποστολή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της εποπτείας των οικονομικών ανισορροπιών χωρών της ΕΕ. Τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και η Μαδρίτη εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικές, παρότι τα spreads των ομολόγων της χώρας της Ιβηρικής σημειώνουν σημαντική άνοδο στις αγορές. Την Τετάρτη ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθεί η χώρα του σε πρόγραμμα διάσωσης....
Οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν θα αναλύσουν τα στοιχεία του 2010, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, το ποσοστό της ανεργίας και τα μερίδια των εξαγωγών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Οικονομίας.

Ο ισπανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι θα συνταχθεί νέα έκθεση για την κατάσταση στην Ισπανία και θα γίνει σειρά συστάσεων, ενόψει του Ecofin, τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουνίου.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θέσει στο στόχαστρο δώδεκα χώρες, ιδίως τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω των οικονομικών ανισορροπιών, που πλήττουν το εμπορικό έλλειμμα τους ή την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Έκτοτε, η Ισπανία η οποία επίσης βρίσκεται στον κατάλογο, ανέβασε τις προβλέψεις για το έλλειμμα της για το 2012 σε 5,3% από 4,4% προηγουμένως, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες στο εσωτερικό της ΕΕ, καθώς το ΑΕΠ της αναμένεται να μειωθεί κατά 1,7% και η χώρα αντιμετωπίζει ανεργία ρεκόρ, που ξεπερνά το 22%.

Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέες αγορές κρατικών ομολόγων, αντί να χορηγήσει εκ νέου ρευστότητα στις τράπεζες, όσο επιδεινώνεται η κρίση χρέους στην ευρωζώνη εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα