«Φάμπρικα» με αναρρωτικές άδειες στη Λάρισα



Αλλοδαποί εργάτες έπαιρναν αναρρωτικές άδειες ακόμη και 9 μηνών (!) για ένα απλό κάταγμα, από το ΙΚΑ Λάρισας, λαμβάνοντας και τις σχετικές αποζημιώσεις...

Η διοίκηση του τοπικού παραρτήματος κάνει λόγο για μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης, πληροφορίες ωστόσο από τον Θεσσαλικό Κάμπο αναφέρουν ότι για αρκετά χρόνια οι αναρρωτικές άδειες χορηγούνταν με τη... σέσουλα.
Την κατάσταση εκμεταλλεύονταν κυρίως αλλοδαποί εργάτες που έμεναν άνεργοι, με σκοπό να εισπράττουν την ημερήσια αποζημίωση
των 34 ευρώ και την έπαιρναν μέχρι να βρουν νέα δουλειά. Δεν μπορεί βέβαια να αποκλειστούν και περιπτώσεις «ασθενών» που έβρισκαν δουλειά -χωρίς ένσημα-, εισπράττοντας με τον τρόπο αυτόν μεροκάματο από δύο πλευρές.
Τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο, οι συστάσεις προς τις υγειονομικές επιτροπές είναι αυστηρότατες και οι αναρρωτικές άδειες δίνονται με το? σταγονόμετρο και μόνο ύστερα από σχολαστικούς ελέγχους των εξετάσεων και των ακτινογραφιών που χορηγούν δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Οσο για την παράταση των αναρρωτικών αδειών, απαιτούνται πλέον επικαιροποιημένες εξετάσεις επίσης από δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Μιλώντας στο «Εθνος», ο διευθυντής Υγειονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ Λάρισας, Γιώργος Τσαγκούλης, ανέφερε ότι «πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά που έπεσαν στην αντίληψή μας και πλέον υπάρχει πολύ αυστηρός έλεγχος», ενώ υπεραμύνθηκε των επιτροπών που δίνουν τις αναρρωτικές άδειες λέγοντας πως «εξετάζουν με προσοχή τα χαρτιά που φέρνουν οι ασφαλισμένοι του ιδρύματος».
Οι περιπτώσεις της Λάρισας δεν είναι οι μοναδικές με «μαϊμού» αναρρωτικές άδειες, καθώς πριν από λίγο καιρό αποκαλύφθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης «βιομηχανία» αναρρωτικών, σε μία μάλιστα περίπτωση γραμματέας Υγειονομικής Επιτροπής υπέγραφε για χρόνια άδεια στην κόρη της, που εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα.
ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα