«Έτοιμος» για διάλογο με τους Ταλιμπάν ο νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν



Ο νικητής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στο Πακιστάν και εντολοδόχος πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ δήλωσε «ανοιχτός» σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, υπογραμμίζοντας ότι αυτή θα είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του...

Η κυριότερη οργάνωση των ισλαμιστών ανταρτών, το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΤΤΡ), το οποίο το 2007 είχε δηλώσει πίστη στην αλ Κάιντα, τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα όμως πολλαπλασίασε τις επιθέσεις εναντίον
των κομμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και απείλησε ότι θα σκοτώσει όσους Πακιστανούς ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους. Οι Ταλιμπάν θεωρούν «αντιισλαμική» τη δυτική δημοκρατία.
«Εάν οι Ταλιμπάν μας προσφέρουν τη δυνατότητα διαλόγου μαζί τους, τότε θα πρέπει να την πάρουμε στα σοβαρά», είπε ο Σαρίφ απευθυνόμενος τους νεοεκλεγέντες βουλευτές του κόμματός του, της Μουσουλμανικής Ένωσης του Πακιστάν-Ναουάζ, η οποία κέρδισε άνετα τις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου.
«Η τρομοκρατία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πακιστάν. Βασική μας προτεραιότητα είναι η ειρήνη και επί του παρόντος συζητάμε ποια είναι τα κατάλληλα μέσα για να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε.
Το ΤΤΡ ευθύνεται για μια σειρά από επιθέσεις, οι περισσότερες ήταν επιθέσεις αυτοκτονίας, που έχουν στοιχίσει στη ζωή σε 6.000 ανθρώπους από το 2007, όταν κήρυξε «τζιχάντ» (ιερό πόλεμο) στην πακιστανική κυβέρνηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα