Επιβεβαιώθηκε ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση», λένε στην κυβέρνηση…

Διαψεύδονται τα σενάρια ότι υπήρξαν σκέψεις ή έγιναν νύξεις για παραιτήσεις των Νίκου Δένδια και Χαράλαμπου Αθανασίου Με επίδειξη ψυχραιμίας και επίκληση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το αρχικό επικοινωνιακό μούδιασμα και την αμηχανία που προκάλεσε στις τάξεις της η απόφαση των ανακριτικών αρχών... να αφήσουν προσωρινά ελεύθερους τους τρεις από τους τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής που αντιμετώπιζαν κατηγορίες για συμμετοχή
σε εγκληματική οργάνωση.
«Η ελληνική δικαιοσύνη είναι θεσμικά ανεξάρτητη», διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους κυβερνητικά στελέχη που συνιστούν υπομονή καθώς η ανάκριση, όπως λένε, βρίσκεται ακόμη στο αρχικό της στάδιο και παρά τις πρόσκαιρες εντυπώσεις που δημιουργούνται «το βασικό στοιχείο αυτής της υπόθεσης, που ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση, επιβεβαιώθηκε από τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν».

Ο αιφνιδιασμός, πάντως, του κυβερνητικού επιτελείου ήταν έντονος τις πρώτες ώρες, καθώς συνοδεύτηκε και από τους προκλητικούς πανηγυρισμούς των χρυσαυγιτών που ελεύθεροι από τις χειροπέδες δεν δίστασαν να επιτεθούν στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και να εκτοξεύουν απειλές κατά πάτων.

Το αρνητικό κλίμα επιτάθηκε στη συνέχεια από την παρασκηνιακή, κυρίως, κριτική που δεχόταν από βουλευτές και στελέχη του κυβερνητικού χώρου η τριάδα των προσώπων που είχαν χειριστεί την υπόθεση, δηλαδή οι αρμόδιοι υπουργοί κύριοι Νίκος Δένδιας και Χαράλαμπος Αθανασίου, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μάκης Βορίδης.

«Το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στο ναζισμό και τους εκφραστές του είναι δεδομένο και αρραγές. Η ποινική προδικασία είναι μόλις στην αρχή της και δεν χρειάζεται να γίνει κανένα σχόλιο», έσπευσε να δηλώσει αρκετή ώρα μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, επιχειρώντας να διασκεδάσεις τις αρνητικές εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί.

«Με τις μαζικές συλλήψεις του περασμένου Σαββάτου έβαλαν πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών ότι υπήρχαν τότε “δεμένες” κατηγορίες, όπως έδειξε η απόφαση να παρακαμφθεί η Βουλή, και τώρα κινδυνεύουν να περάσουν από κάτω», σχολίαζαν ορισμένοι βουλευτές. Άλλοι, επίσης, μιλούσαν για «πολύ βεβιασμένες ενέργειες» και «προχειρότητες», εστιάζοντας, μεταξύ άλλων και στη διαρροή των στοιχείων του μάρτυρα που κατέθεσε υπό καθεστώς προστασίας, γεγονός που θα βλάψει την έρευνα, καθώς «θα κλείσει στόματα που θα μπορούσαν να ανοίξουν».

«Αστειότητες», η φημολογία για παραιτήσεις
Στους διαδρόμους της Βουλής και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε φημολογία περί υποβολής παραιτήσεων από τους κυρίους Δένδια και Αθανασίου, οι οποίοι φέρονταν να αντιμετωπίζουν τη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου. Οι φήμες, αυτές, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ τόσο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, που βρισκόταν στο γραφείο του στην Αθήνα, όσο και ο επί της Δικαιοσύνης συνάδελφός του, από τις Βρυξέλλες, διέψευσαν ότι έκαναν τέτοιες σκέψεις ή ότι τους έγινε οποιαδήποτε νύξη για παραίτηση.

Κυβερνητικοί κύκλοι επεσήμαιναν ότι δεν μπορούσε να τεθεί ζήτημα παραίτησης υπουργών, όχι μόνον γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μείζονα κυβερνητική κρίση, αλλά κυρίως γιατί θα έστελνε το μήνυμα της ανάμειξης της πολιτικής εξουσίας στο έργο της δικαστικής και θα όπλιζε με επιχειρήματα τα κατηγορούμενα στελέχη της Χρυσής Αυγής. «Τότε το πατατράκ θα ήταν μεγαλύτερο και οι εξελίξεις ανεξέλεγκτες», λένε οι ίδιοι κύκλοι.

Ο κ. Αθανασίου χαρακτήρισε «αστειότητες» τα σενάρια περί παραίτησής του. «Δεν ξέρω αν υπήρχαν σκοπιμότητες σε αυτές τις φήμες, πάντως δεν υπάρχει κανένα θέμα. Γιατί δηλαδή να παραιτηθώ εγώ ή ο κ. Δένδιας;» διερωτήθηκε. «Δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της Δικαιοσύνης. Η προανάκριση συνεχίζεται και είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε πως για ένα βουλευτή της Χρυσής Αυγής, τον κ. Γιάννη Λαγό, διετάχθη προσωρινή κράτηση, ενώ για τους υπόλοιπους, τους κυρία Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώτατο και Νίκο Μίχο, υπήρχαν αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων και για τον λόγο αυτόν διατάχθηκαν περιοριστικοί όροι. Το γεγονός ότι αφέθησαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους δεν σημαίνει ότι δεν είναι ύποπτοι ή ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής, αφού για την προφυλάκιση λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, είπε.

«Θα συνεχιστεί η ανάκριση και θα δούμε τι θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη», συμπλήρωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική δικαιοσύνη είναι θεσμικά ανεξάρτητη και έχει μια ζηλευτή ανεξαρτησία, που δεν έχουν άλλες χώρες».
Keywords
Τυχαία Θέματα